Tuesday, January 16, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 102.....OLD BLACK JOE APABILA DIKOREK DAN SELIDIK.......KURANGNYA KEMANUSIAAN DI SISI SOUTH AMERICAN



Lagu ini dinyanyikan dari perspektif budak hitam tua bernama Joe. Dia hampir mati. Dia sedih kerana kesemua budaknya, anak-anaknya, mereka menghabiskan masa bersama di padang kapas, bahkan anak-anak hamba yang lebih muda yang memegang lututnya - semuanya mati dan pergi.
Ini lagu sentimental mengenai perhambaan, yang ditulis oleh seorang pelukis putih dan direka untuk membuat orang kulit putih melupakan rasa sakit sebenar perhambaan - kekejaman penilik dan tenaga kerja yang dipaksa, kesakitan yang timbul apabila pedagang hamba memecah keluarga, hamba yang mati kerana mereka bekerja keras, kurang makan, dieksploitasi secara seksual, dan kejam dipukul. Itu bukan SEMUA perhambaan, tetapi ia merupakan elemen penting bagaimana perhambaan antebellum bekerja di AS Selatan, dan ia adalah unsur-unsur yang sudah tentu, dalam kesusahan anti-perbudakan antebellum, terutamanya naratif yang ditulis oleh Frederick Douglass , Henry "Box" Brown, dan lain-lain.
Lagu ini mahu kita melupakan semua itu. Ia mahu kita, dengan luar biasa, untuk berfikir bahawa perhambaan untuk Joe hitam tua adalah perkara perasaan "muda dan gay" di bidang kapas, dan persaudaraan dengan kawan-kawan di sana. Perhatikan bahawa walaupun lagu itu menyebut bidang kapas, ia mengatakan apa-apa tentang kerja. Perbudakan adalah, di bawah, satu bentuk buruh yang teratur di mana orang kulit putih memunyai badan orang kulit hitam (sebagai harta benda: harta yang boleh bergerak) dan mempunyai hak undang-undang untuk mengeluarkan buruh dari badan-badan itu, semua dalam perkhidmatan menghasilkan kapas, tembakau, dan tanaman tunai lain dan membuat keuntungan dari perusahaan itu.
Lagu itu mahu kita melupakan semua itu. Tetapi ia juga mahu kita kekal, sentimentally, dalam kesakitan seorang hamba tertentu. Ia meminta kami merasakan baginya, dengan gigih. Tetapi ia tidak meminta kita untuk merasakan nasibnya yang sebenar - perkara mengenai buruh, penganiayaan, dan keluarga yang telah saya jelaskan di atas. Sebaliknya, ia menyesatkan perhatian kita dan meminta kita untuk merasakannya semata-mata pada tahap manusia: dia seorang lelaki tua yang sangat kesepian yang rakan-rakannya hilang yang dia merindukan untuk menyertai mereka.

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 101.....OLD BLACK JOE TERNGIANG DI TELINGA




Aku ingat sikit2 semasa aku masih di Special Malay Class disuruh berlakun menyanyi lagu Old Black Joe di Speech Day.........sebuah sketsa pendek .........moderator aku di masa tu ialah saudara A Jalil A Rahman hostelmate aku,senior aku yang memilih aku.........aku melumurkan diriku dengan arang kayu yang ditumbuk halus........hitamnya aku lebih dari seorang anak negro..........
Lagunya masih terniang2 di telinga.......

Saturday, January 13, 2018

IKAN DI LAUT , ASAM DI DARAT




Sasterawan Negara Datuk Shahnon Ahmad dilahirkan pada 13 Januari 1933 di Kampung Banggul Derdap, Sik, Kedah. Bapa beliau adalah Haji Ahmad Haji Abu Bakar dari Medan, Sumatera.
Shahnon berdarah Batak marga Saragih, dengan moyang bertunjangkan Datuk Omar Saleh dari kerajaan Sipoldas Kabupaten Simalungun Sumatera Utara.
Tahun 1929 ,Bapanya lari membawa diri dari Paya Pasir,Tebing Tinggi,Medan.....kerana dikehendaki oleh Belanda dead or alive......dengan sebuah bot,melintas Selat Melaka dan mendarat di Pantai remis ,Perak.
Ibunya berketurunan dari Pattani ,Kampong Poseng......mereka beramai2 lari ke Banggul Derdap......diusek oleh sebuah kerajaan yang mis-governed.

Friday, January 12, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 100...NENEK MOYANG KU LARI DARI PATTANI





Ceritanya cukup panjang.....dah aku sulamkan dalam post-post aku yang dulu.......kini kami adik-beradik sendiri yang jauh-jauh pun dah tak kenal hang-aku......cuma satu tanda saja pengecaman kami dek-beradek.........bahasa ulu kami.Boleh baca buku loghat kami dalam bentuk novel dan cerpen....Heighot Pekhok dan Kengenyeh Keghiseng karangan Bang Wie.
Mullah chey-chey kami semua sudah dijemput Allah ke negeri baka........tinggal kami yang banyak di negeri fana ini , dan tak kenal susah-payah chey-chey kami dulu.......di sini nak ku sebut hidup mereka mensara diri ketika mula bertapak......memugar hutan,bendang dengan tulang 4 kerat.........chey Lateh,chey Diah,chey Tek,chey Teh,ialah antara beberapa nama yang ku ingat..........dari hutan dara,mereka menanam bebagai jenis pokok buah2an yang hingga kini cucu-cicit dan puit masih boleh makan........bendang luas mereka ditanam padi , sehingga dapat mengumpul sampai 2 buah jelapang padi.Satu dikhaskan untuk padi huma.Di rumah chey-chey kami ada serambi sebagai setor untuk menyimpan,ubi,labu,timun dan buah2an lainnya........stok makanan banyak , kerana rajin dan kerana mereka mengenal susah-payah.
Semua tanaman adalah jenis sara-diri.....di masa itu tiada barang kommersial.........tiada apa yang nak dibeli......nak gula,manisan tebu ada.......ada garam bukit......ikan banyak di baroh,.....daging mudah dapat dengan menjerat dan bebagai bentuk perangkap........nak makan daging burung,boleh pipihkan lada dulu......mancis tak perlu,di bawah rumah atau di dangau ada saja bara api hidup menyala........buah2 yang dijerok ada sokmo,buah yang dikeringkan ada,lempok durian,cempedak kering, dan daging kering pun ada tersalai di atas para dapor..........ayam ada sereban,kerbau ada,lembu ada,kambing ada...........yang tak dak ialah duit , dan barang yang paling susah nak dapat ialah kain.......kain sembahyang kongsi laki-bini........kanak-kanak lebih senang berbogel saja....benang untuk jahit kain dibuat dari daun nenas.....jerat untuk lembu kerbau di buat dari tali akar........tikar dibuat dari daun mengkuang.........buat rumah tak guna paku,tapi guna baji........tiada ada barang terbuang....semua boleh diguna-pakai.........tempurong dibuat gelok , upeh pinang dibuat timba........sebutkan saja,mesti ada benda dibuat mereka.
Insyaallah nanti aku sambung meriwayatkan kisah chey-chey kami.
Air lamenit tak dak di masa itu.......cuma makan buah lemba ,dan minum air.....rasa manisnya tak dak cerita.

Thursday, January 11, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 99....MENGAPA TAMATKAN ENGLISH SCHOOLS & SPECIAL MALAY CLASSES ?....WHY O



Kebingongan masih merayap di minda ku........atau pun aku ni ignorant tak mau ambil paham tentang sesuatu.......ataupun aku buat tak paham2........atau pun aku ni meroyan.......tapi apa pun aku nak terus persoalkannya.
Program British nak memakmurkan negara lebih mantap lagi kalau dibandingkan dengan penjajah barat yang lain : Perancis,Belanda,Portugis dll..........kedua2 program English Schools dan Specialy Malay Classes , telah membuatkan banyak anak2 melayu berjaya...........British tak campur-tangan tentang hal2 agama...serah saja kepada Raja2 Melayu........untuk agama kita tidak diganggu-gugat.
Sekarang baru kita tau bagaimana teroknya command of english among our students,from di bawah sampai ke universiti.......even some of our ministers are below par........tapi in politics tak dak qualifications pun takpa kata depa la........what for nak lantik wakil from a stump of a tree ? Kalu macam tu kita masih lagi foolish.........macam mana nak lahirkan progressive country...
Rakyat cerdik baru negara progresif........kalau pemimpin tak cerdik,negara jadi macam mana pula ?
Adakah Amanat Haji Hadi menguntungkan umat ?

Tuesday, January 9, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 98... Prof Harry Aveling (Monash U) dan Prof A H Johns ( ANU )



Sikap dan sifat 2 orang professor orang putih inilah memertabatkan SN Shahnon Ahmad unggul ke akhir hayatnya.Pandangan futuristik mereka berdua ternampak benih sastera penulisan yang dibawa Shahnon akan menjadi sepohon rendang,kalau dipupuk dan diasuh dengan baik.
Dengan beberapa buah cerpen berserta dengan novel Rentong dan Ranjau sepanjang Jalan (mengetengahkan kemiskinan rakyat) dan Terdedah ( mengeksploit kebinatangan manusia dengan seks ) , 2 orang professor ini telah dapat melihat bahawa SN Shahnon adalah potential writer dalam perjalanan yang sempit.Mereka berdua telah membuka jalan yang luas untuk Shahnon berkarya.
Harry Aveling yang pernah datang in person ke Banggol Derdap mengambil langkah menterjemahkan Ranjau Sepanjang Jalan ke bahasa inggeris.Selepas itu diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa lain,seperti Russia dan Jepun.Professor A H Johns pula meminang Shahnon untuk ke Australia menjadi seorang penyelidikan Kamus di Australian National University.Shahnon waktu itu mula membuka matanya lebih jauh.Menulis dan menambah ilmu.Kerana pada waktu itu Shahnon hanya memilki Cambridge Certificate gred 3 dan sijil perguruan TEVS ( Teachers of English in Vernacular School).......
Kesempatan yang dia dapat dipergunakan sepenuhnya.Kerja kerja kerja.Menulis menulis menulis.Belajar belajar dan belajar.
Kerja,Menulis dan belajar berjalan seiring dalam hidup dengan pendapatan yang tak lumayan.Ongkos dari hasil penulisannya ,terutama menulis cerpen turut membantunya hidup bersama keluarganya di Canberra.Banyak cerpen semasa ditulis di Australia melihat kemantapannya dan Shahnon mula terkenal di Tanahairnya sendiri dan di luar sana.
Orang putih tak seperti orang kita........mereka nampak dan meneropong ke masa depan.......kita tidak sebijak itu......PHD kita pengkhianat hasaf dengki terlalu menebal dalam diri.......orang cerdik kita pancong awal2 lari........terutama dalam dunia politik..........ambillah mesej dari cerita Singapura Dilanggar Todak.
Tabek kita kepada Harry Aveling dan A H Johns.

Monday, January 8, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 97....HE WHO KNOWS


Prof Dr Datuk Yussof Hassan dikatakan lebih mengenali Datuk Shahnon dari Shahnon sendiri kenal dirinya.
Prof tinggal selama 4 bulan di Banggol Derdap untuk menyiapakan tesis MAnya :Bahasa Daerah Dalam Karya Shahnon.Bergaul ,tidor dan makan bersama penduduk di tahun 1974.
Tesis PhDnya pula "Novels of The Troubled Years : Works of Shahnon".
Untuk ijazah pertamanya BA (Hons),beliau menyiapkan tesis bertajuk: Novel Shahnon dari aspek Falsafah,Psikologi dan Sosialogi.
Kesimpulannya Prof Yusoff berkata : Quote " Shahnon Ahmad adalah lambang kegigihan manusiawi yang telah berdepan dengan
cabaran yang penuh dengan puji-pujian atau sebahagian kecil kejian dalam bidang-bidang yang
diceburi seperti dakwah Islamiah dan politik kepartian. Shahnon tetap utuh dalam perjalanan
hidupnya dari zaman muda remaja, dewasa menjadi ahli silat, pengarang, nasionalis, pendakwah,
dekan, pengarah, ahli parlimen, bergelar Yang Berhormat, Dato' dan Profesor Emeritus dan
akhir sekali menjadi ahli sufi dan tokoh falsafah berzuhud dan beruzlah seadanya.!
You are correct Prof.

IIBRAHIM SCHOOL SUNGAI PETANI........please add up the list WHO'S WH


WHO'S WHO
WHO'S WHO -------------------------------------------------------------------------------- I am trying to list out the important people from our school . Please send in anybody you know , I will update it from time to time . Below are a few that I know : 1. Tan Sri Murad bin Hj.Md.Noor (Bekas Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia ,Kementerian Pelajaran Malaysia) 2. Tan Sri Sanusi bin Junid ( Bekas Menteri Besar Kedah) 3. Dato' Noor Aman Rafie ( Bekas Pegawai Di Wisma Negeri) 4. Datuk Dr.Wan Azmi Ariffin ( Ahli Parlimen Sik) 5. En.Alwi bin Ismail ( Bekas Pengurus Besar Amanah Saham Mara) 6. Dr.Abdullah Hasbi Hj.Hassan (Bekas Pengarah,Jabatan Carigali Malaysia) 7. Dato'Azizan bin Hussain (Bekas Pengarah di Kementerian Pembangunan Negara) 8. Ahmad Sobri bin Ahmad Tajuddin ( Ahli Korperat ) 9. Dr Oziar bin Darus (Bekas Pengarah Jabatan Haiwan Kedah) 10.Haji Ahmad Haji Othman ( Bekas Penolong Pengarah di Kementerian Pendidikan Malaysia) 11.Abdul Gafoor Khan (Executive Chairman of Luster Industries Bhd , Ex-teacher Brinsford Lodge trained , Ex-Army Officer ) 12.Abu Hassan Hj.Mohammad JP (Abu Hassan & Associates Advocates & Solicitors , Klang ) 13.Ir.Zainol Abidin A.Hamid (Ex.Al-Bukory Foundation) 14. Patrick Augustin ( Bekas Pengetua Sekolah Menengah Sultan Badlishah,Kulim) 15.Prof.Dr. John Augustin ( Bekas Pensyarah University Malaya ) 16.Prof.Dr.T.Marimuthu ( Bekas Pensyarah University Malaya) 17.Datuk V.Saravanan ( ADUN Bukit Selambau dan EXCO Kedah ) 18.Musa Jaafar ( Bekas Ketua Ragbi Kedah All-Blues) 19.M.Doraisamy ( Bekas Ketua Pasukan Hockey Malaysia ) 20. C.Navaratnam (Bekas ketua Kriket pasukan Negeri Sembilan) 21.Mohammad bin Hashim (Pemain Kriket Malayan Combined Schools 1960/61 ) 22.Didar Singh ( Bekas Ketua Pasukan Kriket Kedah) 23.Professor Dr.Zakaria bin Kasa (Dekan,Fakulti Pengajian Pendidikan,Universiti Putra Malaysia,Serdang,Selangor) 24.Dato' Prof.Dr.Ir. Mohammad Noor bin Haji Salleh ( Formerly Vice-Chancellor of UUM Sintok and Vice-Chancellor of UPSI, Tanjung Malim ) 25. Dato' Md.Radzi bin Haji Salleh ( Bekas pengarah di Kementerian Kerajaan Malaysia ) 26. Dato' Dr. Abdul Razak bin Hj.Kechik ( Bekas Ketua Pengarah Perubatan Negeri Perak , Sekarang Pengerusi ,Global Peace NGO ) 27. Prof. Dr.Mohd.Afifi bin Hj.Abd.Mukti ( Dekan Fakulti Fizik,Universiti Teknologi Malaysia,Skudai,Johor ) 28. Prof.Dr. T. Marimuthu ( Bekas Pensyarah ,Universiti Malaya) 29. Syed Ahmad Idid ( Bekas Majistret ) 30. K.S.Maniam 1950/60 ( Teacher , lecturer , writer ) 31. Dato' Ibrahim Hussein ( Misly) (Ibrahim Hussein Museum & Cultural Foundation , Pasir Tengkorak, Langkawi) Phone: Tel: (60)4-959 4669 Fax: (60)4-959 4670 Website: http://www.ihmcf.org E-mail: ibhussein@ihmcf.org 32.Mohd. Radzi bin Haji Kecik ( Bekas Pegawai Eksekutif Bank Negara Malaysia )

Sunday, January 7, 2018

LITERARY GIANT



https://www.nst.com.my/lifestyle/pulse/2018/01/322214/remembering-literary-gian

Saturday, January 6, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 96....TA,SIAPA TOKOH INI




Mullah TA seorang wira menentang penjajahan Belanda di Sumatera Utara.......tahun 1929 TA terpaksa membawa diri lari dari Paya Pasir dengan sebuah bot memintas Selat Melaka apabila pihak Belanda memerlukannya dead or alive........cekal dengan semangat TA selamat mendarat di Pantai Remis,Perak.......beberapa hari tinggal dalam hutan,kemudian muncul menumpang dengan seorang perempuan tua yang baru kehilangan seorang anak.........hidup menjual kayu api secara murah-murahan.Kemudiannya membawa diri ke Sungai Petani.
Mullah TA seorang yang berpelajaran terpisah dengan keluarganya ,tanpa siapa yang tahu,mempunyai 4 orang lagi adik2nya.....Be'ah , Ja'il , Amah dan Bapak Djana ......diatas kepintarannya TA dapat bekerja dengan kumpulan surveyor sukat tanah........menyukat tanah di daerah Kedah Tengah,dapat membawa dirinya ke kawasan Teloi,Batu 5 dan sampai ke Banggol Derdap.
Tok Keresong di satu hari sedang mengutip buah janggus,terjeromos dengan kumpulan TA yang sedang menyukat tanah..........terkejut terus lari balik ke rumah yang tidak jauh dari situ (di kaki bukit srengenge sekarang).........peristiwa ini berlaku di tahun 1930/31........kumpulan TA selepas bertugas mengambil bakul buah janggus Tok Keresong dan membawa memulangkan kepada tuannya............mata bertentang mata,dan disinilah cinta pertama memutik.......akhirnya pendek kata mereka berkahwin..........TA pernah ada isteri di seberang,Jambul namanya.....mereka tidak dikurniakan anak.......Tok Keresong janda kematian suami mempunyai seorang anak perempuan Esah namanya...........Tok Keresong dari generasi yang kedua,pelarian dari Poseng,Pattani..........
TA berhenti kerja sebagai surveyor , bekerja di kampung sebagai seorang petani..........kekawan senegeri TA dari seberang yang aku tahu ada 4 orang di daerah Sik : Pak Hassan Jawa,Pak Sarip Jawa , Tok Engah dan Pak Mat Sampan.......mereka semua berjiwa besar.......baik dengan aku,dan mereka selalu menasihatkan supaya rajin mengaji.........
Tulisannya cantik,bahasanya pintar tersusun indah bila bercakap bersalut dengan mimik muka dan gerakan fizikal.......dengan pertolongan pegawai2 kerajaan daerah,akhirnya TA berjaya menjawat sebagai seorang posmen..........kerjanya berat terpaksa mengayuh basikal selang sehari ke Gurun mengutip surat...........di zaman Jepun ,pihak British menjerat TA sebagai pengintip mereka,oleh kerana posmen boleh bergerak bebas di markas2 Jepun..........TA berjaya dengan tugas berat ini , bila Jepun Surrender TA diberi hadiah dan pingat.......hadiah yang TA dapat ditukarkan menjadi biasiswa untuk anak2 mengaji di sekolah inggeris SAHC........Pak Shahnon Ahmad (anaknya ) yang waktu itu sudah lanjut umur di darjah 5 sekolah melayu diberi tempat untuk belajar di SAHC di Special Malay Class.
Shahnon Ahmad semasa kecilnya yang berminat dengan selut lumpur di bendang dan hutan hutan belantara tak gemar ke sekolah inggeris..........beliau kemudian diugut oleh Tok Keresong untuk di kawinkan dengan orang Ujung Bandar kalau enggan ke sekolah.......disinilah bermulanya Shahnon memulakan eksperimennya menulis cerpen.........Berkawin Orang Ujung Bandar......... aku hilang pedoman mencari cerpen tersebut , kerana kekawan baik Shahnon ,Cikgu Salleh Yahaya dan cikgu Yahya Ahmad ,kedua2nya pun dan meninggal..........aku cuma nak dapat sedikit isi ceritanya dan mesej dikemukakan Shahnon........ tulisannya dah hilang kemana,mungkin dihanyutkan di sungai Chepir bila banjir mengganas.
TA yang ku maksudkan itu ialah bapa kepada Datuk Shahnon.........meninggal dunia pada tahun 1981.....semoga roh2 mullah keluarga TA mendapat kecintaan Allah di Alam Barzach....aamiiinn
Gambar: Karikatur Mat Posmen

Friday, January 5, 2018

JERKAHAN YANG KELUAR DARI NOVEL SHIT






Melalui novel ni, Shahnon menggambarkan PukiMak atau PM sebagai seorang ahli politik yang mempunyai sikap negatif. PM juga digambarkan sebagai ketua yang ada kuasa dominan, tanpa ada sesiapa pun yang berani bersuara. Jadinya, PM buat apa saja untuk kekalkan kuasanya....QUOTE; soscili
… ahli sejarah menggelar ku sebagai PukiMak. Tentu saja panggilan itu bernada jerkahan dalam perasaan panas baran tapi aku tidak ambil kisah sangat. Dalam seruan kemarahan itulah aku terkenal dengan nama julukan Shit! Aku terkenal dengan nama julukan PukiMak! Lebih terkenal lagi dengan nama kependekan nama jilikan pm!” – Petikan dari novel Shit.
“Novel ‘Shit’ dibakar, dijual secara haram, ditipu jualannya dan banyak menerima bayaran melalui cek tendang. Kawan kini menjadi lawan. Kebanyakan mereka dulunya nampak jujur dan alim, tiba-tiba kerana ‘Shit’ mereka jadi penipu dan saling bermusuhan sampailah sekarang. Hutang beratus ribu pun langsung tidak berbayar.” – Shahnon Ahmad, dipetik dari buku: Setitis Embun Semarak Api.
Kerajaan tidak perlu mengharamkan novel SHIT dan menarik balik anugerah Sasterawan Negara, Datuk Profesor Shahnon Ahmad kerana SHIT adalah shit, kata Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Zainudin Maidin.
Beliau berkata, persepsi manusia yang telah melalui evolusi dan revolusi peradaban sejak turun-temurun tidak pernah menukar persepsi dan penilaian mereka terhadap shit kecuali segelintir manusia yang terpesong daripada tamadun kemanusiaan itu sendiri
Pada ketika-ketika tertentu, penyesalan kadang-kadang melanda hati. Mengapa gerangan aku boleh terjebak dalam jaringan politik murahan begini? Apakah hanya melalui penglibatan secara langsung dalam kancah politik, baru boleh mengecapi pengalaman itu?” – Shahnon Ahmad, dipetik dari buku: Perjalanan Ku Sejauh Ini.
Allyarham Tun Abdul Razak pernah menggelar Shahnon sebagai Victor Hugo Melayu, kerana keprihatinannya terhadap keperitan dan kemiskinan petani-petani Melayu. Rakan sedarjahnya, Kassim Ahmad pernah berkata: Shahnon seorang penulis. Beliau bukan ahli politik.
“Mengarang tidak lagi main-main dengan kata-kata… Mengarang harus mempersoalkan keadilan dan ketidakadilan dalam masyarakat… juga perlu mempersoalkan keganasan dan keamanan, rasuah dan penipuan dalam masyarakat, pembohongan dan korupsinya para pemimpin,
… dan kalau perlu mengarang perlu berani mendedahkan segala kepalsuan supaya masyarakat terbanyak tahu segala pembohongan yang sedang berlaku.” – Shahnon Ahmad, dipetik dari buku: Perjalanan Ku Sejauh Ini.

Thursday, January 4, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 95....HIDUP DI HOSTEL,MACAM2 KERENAHNYA




Kali ni nak coretkan satu artikal kehidupan kami di hostel.....satu ketika dulu....masa tu buas2 belaka,tak takut kat sapa........kami reka hidup kami sendiri2....mengaji kami tak segan,bermain tu pilihan utama.
Di satu malam,bugle kem gurkha dah berbunyi......semua dah masok tidor.......ada dah berdengkor,bunyi macam hantu mengusek.......hantu jepun dan hantu benggali banyak berkeliaran di sekeliling asrama kami.......
Perut ku rasa lapar......diam2 aku ke katil Suid,kawan baik ku.......aku beri isyarat ....kami ada kod isyarat bebagai2......dia bangun,belum lena lagi....aku berbisik di telinganya
-Id ,jom kita keluar pekan,aku lapar,kita pi beli kueh-teow
-OK ,aku pun lapar
-Veerasingham dah tidor,bilik head-prefect pun gelap
Kami berjalan tip-toed supaya tak sapa boleh mengesan.....
pi nak curi basikal Ah Tat.......tapi dia kunci malam tu.......berjalan saja lah............to cut short......kami sampai ke pekan ,dan tak jumpa sesapa yang mengenali kami........operasi sebegini dah biasa bagi kami..........kalau gagal ,esok mesti kena rotan
Dah dapat dua bungkuih kueh-teow , kami terus beredar.......pi makan di dalam gelap belakang restoran di jalan Petri........habis makan ,rasa dahaga......kami telan saja air Paip JKR..........mission kami dah possibble........bila balik Id ajak skodeng couple2 di padang golf........ok kami menyusur ke padang Sungai Petani Golf Club..........tak ada couple malam tu........pasai esok hari kerja..........malam minggu ,banyak couple.........balik sampai kehostel,terus kebilik air......betembong dengan prefect.
- Aih, masih tak tidor ?
-Sakit perut brother......spontan aku jawab,sambil berlakon memicit2 perut......Suid temankan saya,takut hantu jepun.
- Mau ubat sakit perut ?
-Thank you,tak payah........tak di dah saya keluarkan SHIT saya berlambak2
-What you ate lately ?
-Kueh-teow
-where did you get it?
-My father brought to me,on his way to Penang......aku berbohong saja padanya.
-Quickly wash yourself and go back to sleep.........tomorrow there will be an assembly, headmaster will cane two boys caught smoking.........do you want to be caned?
-Why brother , cane for stomach-ache ? ....he laughed loud

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 94....TOK GURU DAN SEORANG PROFESSOR ( SAMBUNGAN 3)




Seiring Tok Guru mendapat laluan mudah dalam merealisasikan Islam......ilmu yang dimilikinya sudah cukup untuk membawa masyarakat mengaplikasikan dalam hidup seharian.........bila arwah didampingi oleh Ustaz Fadzil, presiden PAS , bermulalah cita-rasa politik terbenam di hatinya........dia berjinak2 dengan PAS ,yang belum ada parut2 penyakit demokrasi warisan dari Namrud dan Firaun.......arwah kemudian dicalonkan sebagai DUN ,tapi kalah dalam pertandingan.........alhamdulillah.......aku bersyukur dia kalah,kerana tak mau arwah bergelumang dalam politik yang virus menularkan kekejian , kebinatangan,keiblisan dan kesetanan . Sepertimana Zainuddin Maidin pernah berkata kepada Professor semasa bertanding mewakili PAS dalam PRU.......QUOTE "
"Bezanya antara Shahnon dengan saya ialah beliau mengenali haiwan, iblis dan syaitan dalam kalangan manusia setelah menyertai politik tetapi sebagai wartawan saya telah berpeluang lebih dahulu mengenali haiwan dan syaitan dalam politik sebelum menyertai politik.".............dan Tok Guru pun belum lagi kenal kebinatangan,kesetanan dan keiblisan tersebut.
Kedua-dua tokoh ini masing2 minat beriadah mencari dan menangkap ikan darat dan laut.......memukat,memancing,menjala menjadi kegemaran mereka....hasilnya di bedak-bedak kepada jiran........Professor pula ada hobi menembak........di Bukit srengenge dia sering membawa senapang bersama kawan sekampong Mahmud Sudin .........pernah satu ketika semasa dia menerima latihan askar balik ke Banggol Derdap bersama kekawan dari Kolej Sultan Abdul Hamid ,termasuk Almarhum Tunku Abdul Halim menembak tupai.
Tok Guru dan Professor ialah milik rakyat.......milik Allah Azzawajala..........
Gambar Asrul Sani dan isteri anak professor

Tunjukkan lagi reaksi

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 93.....TOK GURU DAN SEORANG PROFESSOR ( BERSAMBUNG 2)




Kedua-dua mereka berjuang dalam hidup mereka untuk Islam.......Tok Guru dalam pengajian harian dan mingguan......di hari minggu (Jumaat) hampir mencecah 2 ribu pelajar........arwah Tok Guru tak terikat dengan mana2 NGO......dia bersendirian , tanpa gaji......dari harta peninggalan Haji Musa dia gunakan untuk memberi makan kepada pelajar2nya di bulan Ramadhan.
Bapak professor pula merancang gerakan Islam dalam penulisannya........satu ketika menjadi polimik antaranya dengan kawan sekolahnya Dr Kassim Ahmad dalam isu kesusasteraan Islam........dia mendekati Islam dalam pelbagai wadah......dia joined Al Argam , dan bersahabat baik dengan Abuya Ashaari........akhirnya dia tinggal Argam kerana sesuatu yang dia tak meyakinkan,selepas itu Argam diharamkan.......dia mendekati PAS sehingga dia bertanding dalam PRU.......menjadi MP Kawasan Sik.........dia kecewa ketika berpolitik , dia dah dapat melihat haiwan setan dan iblis dalam berpolitik........Sahabatnya Zainuddin Maidin berkata ,Quote :
'Bezanya antara Shahnon dengan saya ialah beliau mengenali haiwan, iblis dan syaitan dalam kalangan manusia setelah menyertai politik tetapi sebagai wartawan saya telah berpeluang lebih dahulu mengenali haiwan dan syaitan dalam politik sebelum menyertai politik.'
USM diatas keyakinan terhadap professor tentang Islam yang dibawanya melantik professor memimpin Pusat Islam USM.......professor tak memberi peluangnya menentang kezaliman,satu warisan dari zaman Namrud dan Firaun.

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 92.....TOK GURU DAN SEORANG PROFESSOR




Mengingati mullah Tok Guru dan Professor membuat rasa gundah-gulana.........menyepi terhimpit di celah perasaan.......lesu luluh segala urat dan sendi.........mengapa tidaknya merekalah jenama2 yang kami sanjung dan hormati.........merekalah yang memperkenalkan Banggol Derdap ke setiap pelusok dunia..............
Ketika mereka belum bermullah , kunjungan bebagai ulamak dan intellek bertaraf antarabangsa datang mengadap kampong kecil yang tersorok di celah2 hutan belantara penuh dengan pembangunan asli.
Ulamak dari Timur Tengah dan di Asia Raya datang mengjengah Tok Guru yang kommited dengan pengajaran Tauhid,cuma melalui Kitab Bakoroh karangan Pak Da Ma'il dari Pattani.Pada satu ketika dulu kitab ini menjadi kontrovesi ,dan ada pihak mengecapnya sebagai ajaran sesat......dibawa ke majlis agama........tapi akhirnya Tok Guru berjaya menepisnya dengan memberi hujjah2 cuma dari segi nahu.
Para akademik,professor dan ahli sasterawan dan nobelis2 pula datang mengintai suasana Banggol Derdap , mencari Jeha dan Lahuma,Semaung,Jusoh,Senik,Kaseng,Tok Heja,Keresong,Awang Che Teh, Debasa,Saad Che Lah,dan melihat bendang seluas sekangkang kera yang pernah diusahakan 'orang2 kaya dengan kemiskinan' di Banggol Derdap.......Professor Johns dan Dr Harry Aveling dari Australia turut datang ke Banggol Derdap ..........merekalah yang mengangkat martabat Shahnon Ahmad dan membawa dia ke Australia bertugas sebagai pegawai penyelidik .Sejak itu nama Shahnon dikenali sehingga novel2nya diterjemahkan ke bebagai bahasa.
Seperti Tok Guru, Shahnon juga mempunyai kontrovesi.......Novel satirenya SHIT melanda busuknya keserata tanahair.........cuma membincangkan seorang politikus muda (Anwar,yang berjiwa besar) hendak membersihkan umno dari dalam.Watak itu bergelumang dengan najis yang busuk bernanah.Ratusan ribu dicetak secara haram dan halal..........dan sekupang pun tak masok dalam poket si pengarang.Segala ketulan taik yang busuk mengambil peluang menerjah anwar keluar melalui lubang jubur (lubang keramat,katanya)..........dia ditendang keluar dan dihina sebagai peliwat........SHIT diharamkan kemudiannya.
Tok Guru dan Professor umur sebaya , masing2 besekolah melayu di Sik.......berdua selepas itu berpisah mengikut agenda orang tua mereka..........seorang ke pondok dan seorang ke sekolah inggeris..........mereka mengharungi alam mengaji dan mengaji.............akhirnya TokGuru mengajar di pondok ayahnya setelah berada di Makkah selama lebih dari 20 tahun........pondok pakar ilmu tauhid........Professor pula menjadi guru TEVS ,kemudian guru bahasa /sastera,pensyarah dan professor di universiti........kelebihannya ,ia rajin mengarang.........lebih dari 60 buah novel,ratusan cerpen,kritikan sastera,puisi dan drama.
Mereka ialah dari keluarga terdekat berketurunan pattani.......Shahnon pula ada berketurunan Deli di sebelah bapanya,ibunya keturunan Pattani.........depa dek beradek.
Doakan kepada mullah-mullah berada dalam penuh kecintaan Allah

Wednesday, January 3, 2018

MEMOIR SEORANG PESARA....NO. 91....HILANG SUDAH PAYAH DIGANTI




Di Kampong Banggol Derdap musim bergabong diatas pemergian Shahnon Ahmad masih berjalan...........majlis doa selamat di adakan di surau dan rumah keluarga terdekat.Kami tidak tinggal dalam satu kelompok seperti dulu........orang2 luar sudah banyak memasuki daerah kami,termasuk penduduk keturunan china.......ada 4 buah taman penduduk ( Taman Pelangi,Taman KEDA,Taman Kiara dan Taman Che Lah)......ada orang luar membuat rumah di tanah kami........ada Rumah Anak Yatim,didirikan diatas tanah nenek-moyang yang dipindah-milik oleh pihak berkuasa.......bendang tanah nenek-moyang kami juga pihak berkuasa menimbus dan dirobek untuk orang yang berada membelinya......dibuat kilang ,kedai dan supermarket ......seluruh pekan Sik baru sekarang terdiri di atas tanah nenekmoyang kami( ada Bangunan Tabung Haji,ada TNB)...........susahpayah nenek moyang berpindah dari Pattani ,membina sebuah tempat tinggal yang cantik dan comel habis hilang dalam sekecip mata...........memugar tanah bendang dengan keringat dan tulang 4 kerat mereka............kami bangsa dari orang pelarian....mangsa dari kekejaman pemerintah yang misgoverned.......rata2 kami dari keturunan Wan Ibrahim Mekong.......anak2nya Wan Abd Latif,Wan Mas,Wan Miring,Wan Aminah dan Wan Fatimah membawa nyawa dan diri berlari ke sini,kemudiannya berselerak di Sik Baling Gerik dan Perak di Batu Kurau di Taiping ,dulu didaerah Bendang Siam........Kami pun dah tak kenal sesama sendiri.........cuma boleh buat pengecaman dari loghat bahasa kami.........Kerok-pekot dan kerenyeh kerising ( karya Bang Wie).
Habis terkikis,tumpas lampus dan kini aku cuma memiliki seinci dari tanah generasi dulu........aku dah masuk generasi yang ketujuh , dan aku cuma kenal Chey Lateh ( A Latiff namanya) ,dan tanah yang aku berpijak sekarang adalah menerusi miliknya.........aku berdoa moga dari keturunan aku dapat mempertahankan tanah ini.
Mullah2 beserta Chey Lateh yang aku masih ingat ialah Chey Tek,Chey Che Teh,Chey Che Hat,Chey They,Chey Debasa, Chey Hamad ,Chey Musa,Chey Putih,Chey Sahak , Chey Poseng,dan.........moga Allah anugerahkan mereka kecintaanNya sepenuh-penuhnya.
Dan arwah Shahnon Ahmad semoga dapat bertemu semula dengan arwah2 yang dulunya beliau pernah bersama memukat ikan di baruh , menjala di sungai chepir , menciding pelandok di bukit srengenge dan bersilat pulut di gelanggang Awang Ahmad Che Teh.
Itulah perjalanan hidup,mohon Allah meredhoi kita semua.
Gambar Haji Ahmad Haji Musa,sekarang 102 tahun......Mantan Pengerusi Ikatan Ibrahim Mekong .

Saturday, December 30, 2017

Bersastera kerana Allah , untuk manusia






Banggol Derdap menjadi sepi sekembalinya arwah Shahnon Ahmad menemui Allah Azzawajala.........arwah menempahkan diri dalam dunia sastera yang penuh dengan liku2 hidup masyarakat yang bergelimpang puang dengan duri2 dan ranjau menghimpit ruang rongga dari hujung kaki ke hujung rambut.
Walaupun bukan hasrat arwah nak terjun dalam dunia kesusasteraan , tapi itulah pilihan Allah sejak azali lagi.Mengikut Tan Sri Hanafiah ,anak saudara arwah ,Shahnon memilih perjawatan dalam bidang ketenteraan.Tapi kata anaknda Tan sri ,Shafaruddin Hanafiah QUOTE :...
"Menurut ayah saya, perkara yg ramai org tak tahu, sebenarnya bidang sastera, menjadi novelis malahan menjadi guru/pensyarah bukan cita2 asal beliau selepas Senior Cambridge. Selepas lulus Senior Cambridge arwah telah ke Port Dickson menjalani latihan tentera utk menjadi Potential Officer dlm tentera British. Selepas latihan 6 bulan beliau akan ke England utk jadi pegawai dlm British Army. Tapi beliau terpaksa membatalkan hasrat ini sebab tercedera patah kaki semasa latihan di PD. Maka selepas itu beliau balik semula ke Kedah dan kemudian ke Kuala Trengganu tinggal bersama abang beliau Hj Mohd Noh Ahmad (arwah) yg baru jadi Inspektor Polis di sana. Tak lama beliau d sana, kurang setahun dan mengajar sbg guru inggeris di Grammar School, KT.
Beliau telah kembali ke Alor Setar dan mengajar bahasa inggeris di Gunung Keriang Malay School, Alor Setar. Semasa di sinilah beliau mula menulis di Utusan Zaman, Utusan Melayu, Mastika... permulaannya dlm dunia sastera.
Walaupun aspirasi arwah selepas mendapat pendidikan sekolah inggeris utk menjadi pegawai tentera British tapi perancangan Allah lebih besar dan mulia, menjadi sasterawan n pendidik sambil memurtabatkn bahasa Melayu."