Monday, September 9, 2013

GENIUS DAN STUPIDITY
BAGAIMANA KENAIKAN 20 SEN MENJERUT SURVIVAL RAKYAT

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

ORANG GENIUS

Orang genius akan sentiasa faham bahawa kenaikan harga petrol akan menyebabkan kenaikan barang keperluan, dan segala barang.

ORANG BODOH

Orang bodoh akan sentiasa berhujah menegakkan benang yang basah, menunjukkan kebodohan dan mengajak orang lain turut menjadi bodoh.

KERAJAAN BN

Kerajaan hari ini terdesak mencari sumber keewangan untuk melaksanakan 'pembangunan' dan 'umpan' kepada rakyat dan negara. Harta negara sudah sekian lama dibahagi-bahagi sesama mereka. Tidak boleh disentuh. Elaun mereka 5 digit jangan diganggu. Untuk tujuan pembangunan, duit poket dari rakyat diutamakan.

MACHAI

Menyokong penuh tindakan kerajaan. Spesis orang bodoh ini jika bilangannya ramai, akan memudaratkan negara. Sekarang terbukti.

APABILA HARGA PETROL NAIK 20 SEN...

-Harga barang akan naik
-harga rumah sudah naik
-tarif letrik akan naik
-harga teh tarik akan naik
-harga ikan, ayam, daging, akan turut naik
-harga sayur akan naik
-harga barang-barang di pasaraya, kedai runcit akan naik

MACHAI AKAN PERSOAL..

-Minyak naik 20 sen je, tak logik teh tarik secawan naik 20 sen.
-ayama minum petrol ke sampai nak naikkan harga ayam?
-barang-barang pasaraya bukannya diangkut satu satu. kenapa perlu naikkan harga?
-sayur pun pakai petrol?


SPESIS MACHAI HANYA PERLU DILEMPANG SAHAJA

Apabila harga petrol naik, automatik harga barang naik. Tak payah kerajaan berlakon untuk ambil tindakan kepada peniaga yang mahu naikkan harga barang.

PENIAGA

peniaga adalah rakyat juga. Apabila harga petrol naik, kos modal perniagaan akan turut naik. jika tidak naikkan harga barang, margin keuntungan menjadi sedikit. bagaimana mereka mahu rolling modal, bayar gaji pekerja dan sebagainya.


PEKERJA

Pekerja yang bekerja di kedai atau pasaraya, pasti mereka juha mahukan pendapatan lebih, kerana mahu menanggung kos sara hidup tinggi akibat kenaikan harga minyak. jadi tauke kedai tidak boleh potong gaji/elaun mereka untuk besarkan margin keuntungan.

PENJUAL TEH TARIK

penjual teh tarik terpaksa naikkan harga teh tarik 20 sen atau 10 sen. takkan nak naikkan 1 sen atau 2 sen? ada pernah jumpa teh tarik 62 sen secawan? pasti akan digenap menjadi 60 se. jika 67 sen, akan digenap menjadi 70 sen. 60 atau 70 sen, maka harga teh tarik tetap akan menjadi tiada kenaikan ataupun terpaksa naik 10 sen.

penjual teh tarik bukan semata-mata menjual teh tarik. mereka juga ada kehiduan berkeluarga, yang akan menanggung beban persekitaran, kenaikan harga barang dan sebagainya. maka mereka juga terpaksa naikkan harga. paling sedikit 10 sen, itu pun belum cukup untuk menampung beban sara hidup.

PENJUAL SAYUR

mereka juga mempunyai alasan yang sama, tekanan hidup. semua harga barang naik, jika mereka terus dengan harga lama yg tidak naik, mereka tidak akan dapat survive dalam tekanan harga barang yang menggila. Mereka perlu menyara keluarga, pendidikan anak-anak dan sebagainya. Mereka mesti naikkan harga sayur.

NELAYAN DAN PENJUAL IKAN

alasan mereka naikkan harga ikan bukan hanya disebabkan kos diesel untuk bot ke laut. mereka punya tanggungan keluarga yang terpaksa menanggung bebab kos barang yang meningkat di sekeliling mereka.

PENJUAL AYAM DAN DAGING

Ayam tidak minum petrol. Lembu juga tidak minum petrol. penjual ayam adalah juga rakyat yang bukan kakitangan kerajaan. Jika kakitangan kerajaan diberi bonus, kenaikan gaji untuk menampung beban sara hidup, mereka ini penjual ayam ikan lebu sayur...tidak akan sekali-kali mendapat apa-apa bonus. Malah BR1M pun bukan semua dapat, jika dapat pun hanyalah sekadar debu penyedap hati.

APA LAGI?

Ini semua choretan kecil masalah rakyat.
Kerajaan bangang tidak akan nampak cara lain untuk kaut duit. Duit kroni pun tidak akan disentuh. Rakyat sahaja mangsa mereka. Jimat RM1.1 bilion kononnya.

Kenaikan harga barang dan kos sara hidup adalah rantaian kenaikan akibat kenaikan harga petrol. Sekali harga petrol naik, harga barang akan naik, tak tidak akan turun lagi, walaupun harga petrol turun. Dan dalam negara kita harga petrol tidak akan turun, bahkan menunggu masa akan naik lagi, berdasarkan jumlah hutang negara yang sangat dahsyat.

Machai still takkan faham.

The difference between genius and stupidity,is that genius has its limit.

Stupidity has no limit, its infinity, its endless possibiliy. If you want to make sure, try reasons with machai!

WHAT ABOUT ULAMAK MACHAI?

Ulamak machai kata kenaikan harga petrol adalah ketetapan Allah. Punya desprate, merekrut Allah untok menghalalkan tindakan. Ini sama maksudnya dengan mengatakan Najib berpakat dengan Allah, atau Allah kasi green light kepada Najib. bwahaha... save your akidah mannnn...


sekian.

3 comments:

Anonymous said...

Tak habis-habis ada saja tak kena. Pencen ambil juga...no..

Anonymous said...

Komen dari Macai,kah kah

Anonymous said...

harap pandai cakap sja, awat tak lompat dgn geng sekampong.pencen ambil juga..no..