Tuesday, September 2, 2008

KHUSYUK KAH SEMBAHYANG KITA ?

1

Tanya kita sendiri, kita ni berjaya ke tak berjaya? Makna khusyuk ka tak khusyuk ka dalam sembahyang? Tak berjaya lagi?
Gagal, gagal apa? Syaitan boleh tawan hati kita, syaitan boleh tembus hati kita, kita tak berjaya.
Yang kata Allah, mukmin yang berjaya ialah yang adalah sembahyang mereka itu khusyuk, dia berjaya.
Kita nak bangga apa?, kita nak besar diri apa? kita nak sombong apa? Tak usah sombonglah, toksah banggalah, sembahyang kita pun teruk lagi, malu pada Allah Subhanahu Wataala, ni mengaji sikit berasa alim dah, toksah lah.
Buat amal ibadat sikit berasa dia amal ibadat banyak, toksah duk riak lah.
Allah kata apa, berjayalah orang beriman yang adalah sembahyang mereka itu khusyuk, check balik kat diri kita, sembahyang boleh khusyuk?
Kadang-kadang khusyuk, kadang-kadang dak, Kadang-kadang khusyuk, kadang-kadang dak.
2
Sebab tu sembahyang di rumah sorang-sorang tu tak patut dah, lebih-lebih lagi bagi orang yang tak khusyuk lagi tak patut.
Nak harap kita sorang, memang sembahyang sorang, lagi bercelaru… kena pulak kita ni, bukan orang ingat sangat,.
Sebab tu kita ni kalau kita sedar sembahyang kita memang dah teruk dah, kalau sembahyang di rumah sorang-sorang, lagi teruk, ajar sembahyang jemaah.
Kot boleh bantu sikit, kawan nuh khusyuk tang rukuk, kawan nih khusyuk tang sujud, kita khusyuk tang takbir, campur-campur ada la jugak, ni sorang, sorang lah…

3
Banyak lagi benda kita nak berjaya diri kita, harap-harap biarlah kita mati dalam keadaan sembahyang kita khusyu.
Sebab apa tak khusyuk? Dosa banyak, sebab tu kita tak khusyuk, kita dosa banyak, jiwa kita ni kotor, hati kita ni kotor.
Allahu akbar tak boleh tolong, ditutup dengan dosa, nak check darah tinggi doktor balut buh menatang apa, pam, pam-pam ha… tengok darah tinggi, ada takda, nak check panas letak tang dahi, tengok tera mana, nak check kencing manis, ha… check darah, ada kencing manis? Takdak.
Nak check dosa? Nak pam tang mana? Check dosa banyak sikit? Tak payahlah, Allahuakbar kalau khusyuk elok, alhamdulillah… dosa tak banyak, kalau Allahuakbar ingat serba mak nenek, dosa bercambah, senang ja, nak tau dosa banyak, dosa sikit, sembahyang, hari-hari boleh check.
Dosa kurang, insyaallah… boleh khusyuk.
4
Macam mana nak khusyuk dalam sembahyang?
Hang pi mengaji.
Kena mengaji bab dia, bab khusyuk.
Sekurang-kurangnya kita mengaji mengaji ni baru kita tau, sembahyang kita pun teruk lagi, kita rasa bersalah lagi, maka barulah kita tak sombong sangat, kadang syaitan ni mari berasa kita ni buat ibadah banyak sangat dah, berasa kita ni amal banyak sangat dah.
Padahal kalau check-check betul, buat betulla buat, masuk waktu sembahyang, masuk waktu sembahyang, tapi berjaya ka tidak?
Berusaha lagi, berusaha berusaha macam orang berniaga, lagi mana tak kaya, tak berjaya lagi, berusaha berusaha berusaha sampai dapat, sembahyang kita pun lagu tuh, berusaha berusaha berusaha smpai kita dapat khusyuk, insyaallah dapat.
Angkat takbiratul ihram seronok ja, sembahyang pun seronok ja, boleh mengadap Allah Taala, boleh bercakap-cakap dengan Allah Taala, boleh merayu merayu dengan Allah Taala, bermunajat dengan Allah Taala, munajat ni merayu, berbisik, memohon.
SEMOGA SEMBAHYANG KITA DAPAT MENCEGAH KEMUNGKARAN
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK

No comments: