Sunday, December 13, 2009

CIRCUMCISE





CIRCUMCISION


Aku bukan keturunan seorang mudim.Dan aku cukup ngeri di majlis2 persunatan.Dan aku heran macam mana aku berani bersunat masa kecik dulu.Anak2 lelaki ku semuanya aku ‘swasta’ pergi bersunat.Orang upahan ku membawa mereka di majlis bersunat.Aku releks di rumah.Aku rasa cukup ngeri.3 atau 4 hari mereka attend merawat anak2 yang dalam ‘pantang’.Bila dah semboh baru aku berani memberi servis ku.Cuma dulu dan kini jauh bezanya cara bersunat.Kini majority bersunat di klinik doctor.Kalau nak ikut cara dulu lebih lebihlah meriahnya.Kini no one knows,diam2 pi ke klinik.3 hari lepas tu dah boleh pakai seluar,dan yang kahak tu dah mula bermain bola.


Dulu banyak pantang larangnya.Makan pun ada yang boleh dan ada yang tak boleh.Sekarang semua depa kebas.Dulu ayiak pun ada had nak minum.Sekarang no more.Ubat yang doctor beri kena minum ayiak banyak. Dulu dibalut dan dibungkus,la ni boleh menjengok tengok dunia luar,dan mendapat fresh- air .


Kelmarin aku dapat peluang melihat anak2 bersunat di klinik.Seorang cucu ku turut serta.Aku heran pula pasai apa aku berani sekarang.Dari awal sampai akhir aku bersama dalam operation theatre.Aku melihat kaedah2 baru dan peralatan baru.Aku di sisi doctor dan dia menerangkan aku cara2nya sambil dia membuat operasi.Oleh kerana cucu ku ni gemok sikit,kerja2 bersunat tu lebih rumit sikit.Ketekunan dan kesabaran doctor ialah punca kejayaan mereka.So this is once in a lifetime experience.Thank you doc.


Ikut doctor orang tua pun boleh modify,kalau nak.Ikutnya ia boleh menambah kejantanannya.Uummmphhnya akan meningkat . Cuma kalau gatainya lebih ,bolehlah try dalam seumur hidup.Tapi kalau dah tua ,tak usahlah.Malu kat anak cucu.Malu bukan boleh berselindong di sebalik sebatang jari.Kena jaga ‘water-face’.
" DON'T DROP YOUR WATER-FACE"..............a direct translation

2 comments:

Anonymous said...

Salam, tuan.

Interesting narration. To me it was a scary and painful experience though they told us it was like a antbite only. Selamat menyambut kedatangan Tahun 1431H. WiT.

hajah zainab bt abdullah said...

salam,

kah kah ... kelakar cete part akhir tu...