Tuesday, December 8, 2009

PEOPLE GROW HAPPIER AS THEY AGE




SI CUCU INI BERGEMBIRA DENGAN MAHA PENCIPTA.

KITA PUN GEMBIRA MENITI KE WAJAHNYA.















PEOPLE GROW HAPPIER AS THEY AGE


Bukan senang nak bergembira kerana happiness is a complex thing.Biarlah aku menulis begini.Bi-lingual : Melayu dan Inggeris.Kata orang manglish.Bila belajar melalui disiplin sastera,kita belajar menulis berbagai cara.Kata setengah2 orang,gaya separuh gila. Semasa dok mengajar di Sekolah Menengah Sik dulu,in the staff-room was a thick book,dekat 3 inci tebalnya.Tajuk buku itu ialah ‘Bahasa Tukang Kayu’.Aku cukup tertarik with the book.Tak tau dah berada di tangan sapa.I hope Pak Lah ( my silent reader) can trace its whereabout.Banyak isu2 yang tercatit di dalamnya dan dalam bahasa yang payah nak di kunyah.Wah dah menyeleweng aku ,dah lari dari tajuk.


They say happiness is partly inherited.Correct,some inherit the happiness their parents handed over the wealth.But happiness is not just that.Money can’t make you happy.Begitu juga kata2 money can’t buy me love.Jadi benarlah it is a complex thing.Semuanya terletak di hati.Semuanya terlekat di minda.Tiada ada penyamaran.Cannot just talk.Cannot just feel.Ia datang direct dari a place of nowhere.Ia satu anugerah.Anugerah Allah saja memberi kegembiraan.Tak boleh saja2 kita bersengeh ,bersenyum kalau tidak tersemat di dalam jiwa.Senyum dan bersengeh berakar di dalam.Tak boleh tampal2kan di luar.Happiness is not the work of pasteing.Bukan kerja macam computer,can copy and then paste. Some say older man is more happier than older woman.


We must learn how to walk forward.No happiness exist to a man with 2 perfect legs,but who however never learned how to walk.Perlu ada perubahan.Cara berpikiaq.Cara bertindakJangan jadi manusia degil.,ego,berpikiran sempit.Don’t be conservative and individualitic.Biar ada system delivery at top gear.Aku gembira cuma sebagai seorang blogger yang cetek ilmu.Yang tak berharta.Yang masih bertegur sapa dengan hutan belantara,dengan pokok dan sungai,dengan bukit dan gunung.Aku gembira bersama alam yang akan aku tinggalnya bila Allah menjemput aku.Untuk bergembira bersama nikmat Allah di sana.Di sana , tempat Abadan-abada…..alhamdulillah.
Nasihatku pada yang tua2 bersama ku : Let us downsized our lifestyles

6 comments:

anak sik said...

salam cikgu n kak wan...

I love this n3.

True happiness comes from a pure heart that loves Allah above everything else...

NGINAP SRENGENGE said...

Dear anak sik,

Yes truly and surely

Anonymous said...

Comelnya gambar budak ni..

olive oyl said...

salam ayahanda

ayahanda..ni o2 ni...ingat o2 lagi??maaf ye o2 lama tak zairah ayahanda..ayahanda dan mak wan apa khbr?

NGINAP SRENGENGE said...

saalam O2,

semoga dalam penuh kecintaan Allah.

My Life said...

salam..
ayahnda

rindu ayah dan mak..