Tuesday, December 15, 2009

LIFE AND DEATH


PENYAKIT TUA


Bila tua berbagai penyakit menimpa diri.Sebab tu sesapa saja bila bertemu dengan orang tua akan bertanya tentang kesihatan.” Apa khabar Pak Long,sihat ?”, “Apa khabar Pak Cik ,sihat ?”.Sebenarnya tak dak orang tua yang sihat.Ada2 saja penyakitnya.Ada yang serious, dan ada yang kurang seriousnya.Ada penyakit jasmani ,ada penyakit rohani.Ada yang dah mula nak pekak.Ada yang mula nak buta.Ada yang tak boleh makan itu dan makan ini.Ada yang rindu pada anak cucu.Kalau aku nak sebut memang banyak kerenah2nya.Sebab ketuaan diri memang ada pada diri.Penyakit lupa tu dah sebati dengan diri.Sat lupa itu,lepas tu lupa pula ini.Sebenarnya tak dak orang tua dalam dunia yang 100% sihat.Orang muda pun tak boleh maintain 100% fit.Semua ada penyakit.


Penyakit ni anugerah Allah.Dia beri supaya kita sedar diri.Kita kena redho diatas segala pemberian Allah.Sakit boleh memberi keinsafan diri.Ia juga boleh melupuskan dosa,kalau kita redho.Bila sakit ,dosa2 akan merayap keluar.Dosa akan keluar dari badan,sebab tu kita rasa sakit.Dosa tak boleh di basuh dengan sabun.Tak boleh dikikis dengan pisau.Sakit tu bukan kerana apa , kerana dosa.Bila dosa terlampau banyak manusia akan dibakar dengan api neraka.Bila dah habis dibakar,baru boleh masok surga,itupun kalau ada iman.Kalau tidak Abadan-abada dalam neraka.

Sehari dua ni penyakit malas menimpa diri ku.Malas segala2nya.Nak menaip rasa cukup malas.Malas nak ke majlis2 kenduri ,kerana kenduri banyak di musim cuti ni.Malas membaca.Malas sungguh2.Tapi bila tiba waktu makan,malas hilang.Balon cukup2.So, to live or not to live.Living is great.Death is greater.Living after death is the greatest

2 comments:

Anonymous said...

Salam tuan,

Still remember "narcolepsy"?

Anonymous said...

Living after death is the greatest.... you are right. That why we must be a good muslim, a good mu'min. That why we must always reading quran becouse quran will be our friend and will protect us when we dead.

Oleh itu janganlah kita terlalu leka dengan hal dunia. Selalu lah kita membaca dan beramal dengan quran kerana quran akan memberi syafaat kepada kita di akhirat kelak.

makin lanjut usia kita, maka makinlah kita untuk mendekatkan diri dengan quran. Bukan makin tua kita, makin kita mendekatkan diri dengan perkara dunia yang lagho dan sia-sia.

wassalam.