Wednesday, December 9, 2009

SEPAT RONGGENG,PULUT TANAK





KITA SELALU MELETAKKAN SEDAP ITU PADA MAKANAN , TAPI YANG SEDAP TU TERTAKLUK PADA TEKAK KITA.





SEPAT RONGGENG,PULUT TANAK


Peminat seni zaman dulu gemaq sungguh beronggeng.Ronggeng memang popular,bila ada fun fair,ronggeng lah menjadi tempat tumpuan.Masa kecik2 dulu aku bercita2 nak beronggeng bila dewasa.Tapi hasrat tak tercapai kerana aku malu.Malu nak bergedik di atas pentas.Aku pun tak pandai muzik.dah tentu tak pandai bergedik.Satu alat muzik pun aku tak pandai nak main.Suara pun sumbang.Awal2 lagi ditolak masuk koir sekolah.Cuma pandai menyanyi dalam bilik air.Memang semasa di asrama dulu menjadi rioh rendah kerana semua menyanyi.Di masa tu lah masing2 nak cuba bakat.Aku pun buat testing suara ku.Memang tak menjadi.Kekawan kata macam suara katak puru.Bernostalgia di bilik mandi zaman sekolah dulu cukup takjub-menakjubkan.


Tiba2 ikan sepat mendapat gelaran sepat ronggeng.Aku pun tak tau pasai apa.Apa kaitannya dengan ronggeng.Sudah tentu ada pasainya,Cuma kita tak dapat mencari puncanya.Apa pun sepat ronggeng sedap bila di goreng.Buat sarapan pagi,makan bersama dengan pulut tanak ditabur dengan nyiok kukur.Sambil makan ,sambil hirup kopi O panas.Zaman dulu ini lah makanan istemewa.Belum ada lagi roti canai dan teh tarik.Nasi lemak pun belum popular.Ikan bilis pun belum popular.Dan tak pernah aku kenai ikan bilis zaman dulu.Aku lebih kenai gunung-ganang,bukit-bukau,dan semua penghuni di dalamnya.Termasuk sekenit dan tungau.Sekenit dan tungau,orang la tak kenai.Bila2 pun manusia ni tak kenai semuanya.Bodoh tu perangai dulu dan sekarang.Tok sah lah nak sombong.Tok sah lah nak perasan.
Wallahuaklam

12 comments:

Ummi Wafa (UW) said...

Salam ayahanda,

Sudah lama kita tak bersua yer, maaf dipinta sudah lama tak utus berita. Doa kami dikejauhan moga ayahanda dan bonda sentiasa di bawah payung rahmat Yang Maha Esa. Ameen.

Doakan juga buat kami sekeluarga agak batuk n selsema yang agak berbisa nie cepat sembuh. Memang lain betul sakit slps haji nie. Moga Allah mengampuni segala dosa kami.

Sedapnya sepat ronggeng tuu! semalam pergi kedai indon jumpa sepat kering sepeket 3 ekor kepala tak de :D sr5. dah lama tak makan ikan sepat nie.

Jawapan utk kenapa sepat mendapat nama ronggeng agak kerana bila sepat hidup diletak atas darat pasti ia melompat2 cam bergedik2 gitew hihihihi.

Ingatkan oghang Gannu jer makan pulut tanak ngan nyior, rupanya citerasa kita sama :) sbb mertua + keluarga di Neghori C-Milan pelik bila makan pulut ngan nyior ni.

Duk sini guna kelapa kering dalam peket + air suam sket + garam. Jadilaa, kata org lama2 tak de rotan akar pun jadi laa.

Wassalam.

Anonymous said...

Salam Tuan,
Hari ini baru saya terjumpa blog tuan. Hanya sempat baca entri ini tapi teringin pula nak komen sebab 'sepat ronggeng' tu.
Masa kecil tak pernahpun makan sepat ronggeng tapi bila ke kampung suami, hanya itu menu yang tersaji. Akhirnya terbiasa dengan sepat ronggeng hingga suka sangat dengan menu ini.
Tapi itu sudah berlalu kerana kampung telah ditinggalkan dan tak ada siapa yang nak sauk sepat ronggeng lgi. Ibu dan bapa mertua telah menemui Illahi kira-kira 4 tahun yang lepas. Hanya kenangan sepat ronggeng yang bersisa.
Terima kasih atas ingatan itu.

Aunty TT

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,
( dari ayah/mak)

Ayah/mak juga doakan anaknda sekeluarga semua.Moga dalam penuh kecintaan Allah.Musim haji lepas pun ayah/mak doakan semoga dapat haji yang mabrur.Juga supaya batuk2 n selsema tu tak mengganggu hidup anaknda.Cucu bagaimana ? Boleh dia bertahan ? Anak2 kecil dilingdungi Allah.Kalau sakit pun mereka tak terasa.


Dok baca blog azlie CL tentang haji.Cukup hebat dia berjalan kaki ke sana ke mari.Memang dia dah lasak macam orang arab di wadi2.

Orang kedah,kelantang dan ganu selera nya sama.Cuma kelantang lebih sikit dengan budu.Lebihan pulut raya haji tu yang mak masak pulut beronggengkan si sepat.

Tadi dok sembang dengan mak , kalau pi lagi ke tanah suci ,kena bawa sepat ronggeng.Kalau di Madinah (yanbu )ada +- 100 keluarga sekilo tak cukup nak berbedak.Insyaallah doakan mak dan ayah.Masih dok ingat2 lagi di malam raya di safwah.


salam utk semua....kat zikhan dan jamilah sama.

wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam Aunty TT,

Thank you for visiting my blog.Harap buat visit lagi.Selamat berkenalan , seribu kawan masih sedikit.tapi seorang musuh dah cukup banyak.


Itulah cantiknya Allah.Dengan sepat ronggeng boleh menghubungkan manusia yang tak tau di mana dan tak pernah berkenalan.....subhanallah.


Doakan kedua2 arwah mertua ditempatkan bersama roh orang solih dan solihin.....amin.

Wassalam.

Anonymous said...

Salam Tuan, lain orang lain selera.Ada yang suka makan roti canai Appollo,mee Chuan Bee,sotong Gurun atau nasi lemak Pak Teh Kor.Tok Uban suka berjoget di Teloi Tua.Ada kawan saya suka menyanyi lagu Green Leaves Of Summer. WiT

Anonymous said...

p.s. Please teach me how to paragraphing.Thanks.WiT

My Life said...

salam..

ayahnda..
ayah sihat? mak?
rindunya pada kalian..

sedapnya ikan sepat...

NGINAP SRENGENGE said...

salam Aunty TT,

Now I know that double T.One for T'ganu and the other for Mak Timah.

We the oldies don't know much about the computer.

To paragraph just tekan 'Enter'.

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda azie,

Ayah dan mak sehat....alhamdulillah.

kat sana adakah ikan sepat?
Di kedah pun dah berkurangan.sejak Umno memerintah banyak sawah padi di timbus.

wassalam.

Leenoh said...

Salam.

Memang sedap, ikan sepat ni suka main di tempat-tempat air jernih, jadi orang boleh nampak perangai dia, dia selalu lari sana, lari sini. agaknya itulah kot yang depa kata sepat tu bereonggeng.

Agak saja....he3

NGINAP SRENGENGE said...

salam leenoh,

Memang saudara lebih tau.
Kerana saudara orang bendang.
saya orang dari gunung.

wassalam.

Anonymous said...

Salam,
Thanks for the tip.You see now I got it.By the way,I am not Aunty TT,I am WiT. My other half likes to eat pulut with mempelam Siam and I like it with gelama masam or tamban kiat.
I miss your " A Certain Smile."
WiT.