Wednesday, February 24, 2010

SALAM PADA NABI S.A.W DAN KELUARGANYA

Thank you Nazir for permitting me to use this nice picture



Dengan nama Allah,99 semuanya.


Nafsu akan mengoyak2 dan metuntun kita kemana saja ia mau.Akan berkecai-berai dibuatnya.Puaslah hendaknya meronta2 , sebelum dapat kuasakan kita.Bukan senang melawan nafsu.Nafsu mudah mengizinkan jalanan.Ia merobek2kan iman.Ketebalan iman mudah baginya diperkosai.Habeh jadi keketot-kemetot.Nafsu akan eksploit , tiada yang impossible untuknya.


Sehari dua ni ku rasa tak selesa.Cuaca menjadi penyebab.Bagaikan mengejar mimpi,chasing dreams.Tiada ada dedication dan commitment untuk menulis blog.If I could measure my performance,it is down below par.Kalau main golf tiada birdie,tiada hole in one.Adakah benar kata ku itu ? Aku tak pandai bermain golf.Aku juga tak pandai dalam agama.Dan hanya agama akan membimbing kita.Jangan ada rasa agama tu dok control kita.Buat ini tak boleh.Buat itu tak boleh.Hakiskan rasa karut ini.Silap langkah ,terjatuh akidah…..nauzubillah.

Wassalam.
SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL,12 RABIUL AWAL.

15 comments:

Anonymous said...

Dear pak cha,

Salam maulidurrasul. Semoga tertegaknya sunnah rasulullah saw dan hukum al-quran di bumi Malaysia ini.

manzlie said...

salam ayahanda..

Salam maulidur rasul....



waslam

Ummi Humaira said...

salam ayahanda...

bahang sambutan maulidur Rasul dah terasa kini

semoga negara kita Malaysia aman sentosa selalu .

Rozali said...

Assalamualaikum Ayahanda

Adakah kepanasan ini ujian drp Allah atas dosa2 umatNya

Selamat menyambut Maulidur Rasul

kirik salam kat Bonda

Wassalam

S said...

salam,
Ayah n mak,

smoga sihat.

bulan Maulid Rasul, banyakan solawat.
jom kita pakat solawat.

Allahumma solli a'la Sayidina Muhammad. Wa a'la aalihi wasohbihi wasallam.

YB said...

Salam ayahanda

Benar keganasan nafsu spt dikata. Memerangnya pun merupakan jihad paling besar .

shami2 said...

Salam Ayahanda dan bonda

Salam maulidur rasul..

Terima kasih atas doa ayahanda dalam N3 anakanda tempohari...

Semoga keadaan cuaca sekarang tidak memberatkan amal ibadah kita padaNya...

NGINAP SRENGENGE said...

salam anonymous,

Insyaallah,kalau rakyat betoi2 percaya dengan ajaran Rasulullah.

wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda CL,

Bagaimana sambutan di Bumi Makkah ?

Sudah tentu boleh isikan dalam blog.

wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam ummi humaira,

Besok di Pondok dekat rumah ayah akan adakan kenduri selepas kuliah Jumaat.

300 kilo daging gulai dengan umbut pisang.

Kalau jadi gathering kat umah ayah, memang dok cadang nak buat gulai daging + umbut pisang.

wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

Salam Rozali dari ayah/bonda,

Apa yang ada di dunia ni,semuanya ujian pada kita.Miskin pun ujian,kaya pun ujian.Semuanya ujian.

wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam kak S dan abg Megat dari ayah/mak,

Amalkan solawat Tafrijiah 11 kali selepas subuh.

Mak/ayah semua sihat.Sakit sikit2 tu ada la juga.Kalu tak sakit orang kata kita jadi macam firaun.

Esok maulid Nabi.Wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam YB,

Memang,nafsulah musuh yang paling dekat dengan diri seseorang.

wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam shami dari mak/ayah,

Semoga doa2 ayah/mak kepada semua rakan2 PDKM di makbulkan.

Susah di dunia hanya sekejap.Senang di akhirat buat selama2nya.

wassalam.

Atikah said...

Salam ayahanda...

Salam maulidur rasul..