
DENGAN NAMA ALLAH,99 SEMUANYA
Makan hari ni lauknya tak hebat
Simple saja
Very simple
Untuk memenuhi selera orang dulu2
Yang lama tinggal di puncak srengenge

Uhoo Uhoo ikan lampan bakar dengan sabut kelapa..........lebih sedap lagi gunakan kayu rambutan.......lebih sedap lagi bagi orang sekarang ialah guna arang kayu bakau..........tapi yang terlebih sedapnya ialah bakar dalam buluh lemang........tapi sapa sanggup buatnya , mengorbankan banyak masa

Ada cicahan biasa ...........sedikit belacan tulin yang dibakar dahulu........buah tomato dan asam limau nipis asli

Ulamnya ialah petai rebus dan timun rapuh............ulam dedaunan tak sempat di cari dan di petik.......sudah semestinya enak berulamkan pucuk setang muda ataupun daun tepus kesing

Yang inilah yang boleh menggegarkan nafsu makan..........cabai melaka jeruk sekali-sekali di sumbat dalam mulut yang tak serik untuk menerima suapan.
Alhamdulillah , syukurnya nikmat yang Allah berikan untuk kita.........
Saalam melebar senyum
2 comments:
Assalamualaikum Ayahanda
ikan lampam..mengimbau tahun 70an
dimana nak cari ikan lampam kat KL ni.......
kayu rambutan ...baranya tahan lama..
Wassalam
Salam ayahanda
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN
Hidangan ringkas menyelerakan
baik untuk kesihatan.
Post a Comment