Monday, February 16, 2009

NO TRUTH , NO JUSTICE

TRUTH AND JUSTICE


Dikatakan bahawa sejarah memerlukan kebenaran,kerana masyarakat menuntut keadilan.Zaman aku ngaji dulu matapelajaran sejarah cukup laku macam goreng pisang.Majoriti berminat belajar sejarah.Guru sejarah pula cukup tinggi prestijnya.A world know-how.Dia kupas sejarah dari akar umbinya.Hakikat sebenar di kupasnya secara teliti supaya pelajarnya tak keliru,kerana ada yang tak benar.Tidak ada truth.Aku tau teori Darwin itu tipu,no truth.Guru aku yang bagi tau semasa di special malay class lagi.Tapi bila jawab soalan periksa ,cikgu aku suruh ikut macam pendapat berok tu lah.Supaya lulus.Begitulah benarnya cikgu ku. Macammana tok guru dok pesan.


Kerana kita tak membikin sejarah satu kebenaran telah menyebabkan keadaan yang celaru menjadi lebih celaru.Masing2 kupas mengikut hotak masing2.Sehingga rakyat tak boleh berfikiaq secara rasional.Masing2 nak menipu dan menekan pihak lain.Tafsir untuk kepentingan kumpulan tertentu,kroni tertentu,mazhab tertentu.Masing2 pakat berbohong,sehingga kebenaran atau truth tidak lagi ujud.Ingatlah propaganda tu ialah memporak-porandakan.Ia penipuan.


Kita adalah agen2 sejarah untuk anak cucu kita.Kalau tidak benar yang kita lakarkan,maka anak-cucu dibohongi oleh kita sendiri.Kita menipu anak-cucu.Kita jadi pembohong .Kita jadi penipu.Jadi tuntutan manusia nak mendapat keadilan akan musnah.Terkubur saja truthnya.Jadi kita ni cukup bodoh.Membengkokkan yang betul.


Dengan ghairahnya orang berpolitik,maka politikus atau politaikkus harus berhati2 tindak tanduk supaya tidak menjadi agen pembohongan.Jangan lari dari landasan yang sebenar.Jangan cuba mereka2 membuat lencongan2 dari idea otak2 palsu.Padah untuk diri dan anak-cucu.Ada hadiah pula ke ?, hadiah2 bernilai puluhan juta ringgit untuk membuat lencongan.Jaga2 ada malaikat yang menulis mencatat perbuatan kita.Jangan cuba memarakkan api neraka,kerana api dunia pun kita tak tertahan.Kalau dah terlanjur silakan bertaufat dan minta ampun pada semua manusia yang kita telah tipu.Kalau sanggup selamatlah,kalau tidak , mampukah berdepan dengan api neraka ? Syok sebentar,tapi azabnya terlalu lama.Harta,duit dan pangkat dari jalan tak benar menjadi bahan bakar di neraka kelak.Pastikan harta sah,duit halal dan pangkat bukan dari merampas hak orang lain.



“History requires the truth,and society demands what is just”.Kebenaran tak dapat lahir.Undang2 bikinan manusia berlapis2,tindih menindih,tak boleh memberi keputusan.Boleh saja dipertikaikan oleh undang2 yang lain.Tak lahir truth.No truth,no justice.



2 comments:

adura said...

ALWAYS NO TRUTH AND JUSTICE IN MASS MEDIA ESPECIALLY!

NGINAP SRENGENGE said...

adura,

habeh semua berkecai-lerai.sekeping demi sekeping gugur menyembah tanah.