Saturday, August 7, 2010

BERIS LAKE VINEYARD

Dengan nama Allah , 99 semuanya


Empangan Beris cuma 10 minit memandu dari srengenge...........dikelilingi oleh bukit-bukau semulajadi..........tapi tak lah sejok macam Cameron Highlands.
Cuma 4 meter (15 kaki) dari jalan besar dan jambatan beris yang terapong diatas air tasiknya.

Tak payah nak pi jauh2 ke Perancis ( 9982 km away ) ataupun ke Thailand (985 km jaraknya )Jalan masok ke ladang cantik dan nyaman..........kala musim sejok berangin , angin menikam ke tulang som-som.


Aku menerang sesuatu kat Mak Wan..............sejarah lama mengimbau kembali....Dulu di sini ialah kampong orang Melayu.............kerap aku berbasikal menjelajah kawasan ini.....itu zaman muda.
Jambatan Beris gagah berdiri di atas tasik.........Musim hujan lebat,air boleh mencecah sampai ke rumput hijau itu.


Ladang ini dijaga rapi.............cantik,indah dan suasana pun nyaman........kalau panas terik sedialah berpayong.

Di dalam kedai jualan................jus buahan dalam botol tersusun rapi............macam2 perasa jusnya.Pengurus Anis pernah menjadi warden di Rumah Gemilang di awal 2000.Di depan halaman pejabat dan pusat pentadbiran.
Seronoknya berada dalam ladang..........terlioq nak makan.....tapi dilarang memetiknya....sebulan lagi baru boleh dipetik...........Mak Wan jenoh dok kebam air lioq.

Kak Wa pun teringin juga............musim panas ni tentunya manis.Aduhhhhh.....cantik dan luas..............tak bertenaga nak jalan ke hujung sana.


Jauh mata memandang..........sampai ke gigi air tasik.........yang putih tu ialah tasik beris.


Ini pintu masok ke ladang...............tengok kat pintu masok dah cukup.........kalau pi sana nak jalan keluar habis modai.

Buah yang dipetik di pack dan disimpan dalam freeze............nak beli bukalah freeze Kak Wa.

Tu Kak Wa beli sekilo.............disini juga ialah tempat tiket untuk masok ke ladang.

Redup tu,macam hujan nak turun.............sebelah sana terdapat beberapa chalet untuk orang2 jauh bermalam.............kepada kaki pemancing,boleh sewa bot dan boleh berseronok dengan joran.Memang seronok,tentu seronok.
Salam melebar senyum..........srengenge seronok lagi nak puasa ni.No comments: