Saturday, August 28, 2010

JUMPA PAK NGAH DAN MAK NGAH

Dengan nama Allah , 99 semuanya


Depa lebih muda tapi berpangkat Pak Ngah dan Nak ngah...............tahun 80an dulu juara baca khutbah..........pernah jadi johan membaca khutbah peringkat negeri 1982......lepas tu tak ada pertandingan lagi........sensitif katanya.........maklumlah khutbah,nak menyedari pendengar.
Ramadhan 1430 kami pi umrah,tapi pakej lain-lain...........cuma boleh jumpa sekali di Jabal Rahmah..........kami bersembang dalam bas saja,kerana cuaca mencecah hampir 46 C dan tak tahan bau najis unta.........pihak berkuasa patut bertindak terhadap najis2 ini....buatkan tempat khas sapa2 yang berasa nak naik unta.....untuk membela imej Islam.
Umat Islam patut di ajar ilmu kebersihan....lebih2 lagi masa berbuka posa tu.......bersepah2 sampah.Kalau ada displin diri tak payah kawasan mesjid di cuci......ini selepas berbuka posa seluruh kawasan mesjid dan luar mesjid di cuci segera untuk solat..........sampai bila nak tertib dalam hidup.
Aku sekejap saja bertemu Pak Ngah dan Mak Ngah,depa sibok.
Salam melebar senyum..............srengenge penat tengok pekerja Bangla tak renti2 dok bersihkan kawasan Masjidil Haram...........nasib baik depa sanggup bekerja.....jangan lokek bersedekah kat depa di bulan Ramadhan ni.

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum tuan,

When shall we all see each other again?

Selamat menjalani ibadah puasa.Wassalam.

Rozali said...

Salam Ramadhan Ayahanda

Islam @@@ kebersihan

lihat le tandas surau/masjid


Wassalam