Friday, November 13, 2009

MEE REBUS.......ssssrrrruuppppp





Gambar aku ambik kat blog mamasya.Aku tak dak studio photo.Main pinjam2 kat kekawan saja.
Aku memang gemar mee rebus.Sekali hadap boleh perabeh 2 pinggan.Kalau kuahnya guna ubi keledek memang manis.Tak payah guna ajinomoto ataupun gula.Dia saja manis yang istemewa.Lebih2 lagi ada kuah tulang lembu dimasukkan ubi keledek yang dah diblender.Nak bagi sedap lagi kuah tu campor dengan udang kering dan sotong kering.Dok tuleh ni pun ayiak lioq dok menitik.Hias bagi elok dengan asam limau,daging,teloq rebus,daun2 sayur,bawang goreng,dan...dan....
Nak bagi sedap lagi jangan guna mee biasa.Banyak ayiak kapor.Aku suka guna spaghetti.Aku beli banyak kat Makkah baru ni.Aku beli cap Buitoni di supermarket Bin Dawood.Guna spaghetti dia punya standad boleh upgrade 3 kali ganda.Bestnya mee ni melawaskan perut.Mudah tunai hajat.Bubuh banyak sikit sayurnya supaya bersirat.Jangan entertain dengan munuman bila makan mee.Memada dengan kuahnya saya.Bubuh banyak kuahnya.Hirup kuahnya sssssrrrrrruppppp.Lazatnya tak terkira.Selamat menjamu selera.

6 comments:

olive oyl said...

salam ayahanda cha,
saya mmg suka spegetti kuah ubi ni..kalau letak tulang lembu lg sedap,,
datanglah sini boleh olive masakan utk ayahanda cha.........
kat sik tak banjir ke..

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda olive oyl,

tak banjir kat sini.
Mak Wan cukup minat mee ni.Spagetti memang sesuai utk mee kuah ni.
Nanti ayah/bonda pi...insyaallah.
Wassalam.

olive oyl said...

salam ayahanda cha..

seronoknya ayahanda nak mai rumah olive...nanti olive masak special utk ayahanda dan mak wan..bgtahu olive yer bila nak datang............


kat tempat olive mcm nak bah ja ayahanda...arini hjn lebat sungguh

manzlie said...

salam ayah

..nanti cheq mai rumah ayah nak mak amsakan lepat dan mee rebus...memag ituh peberet anakanda..

waslam

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda Manzlie,

Mak memang pandai masak mee.Mee hailam pun dia bijak.Mak guna spagheti bukan mee biasa.Beli kat Bin Dawood.

Hari ni kawan ayah yang menetap di London balik M'sia.Dia kata sebungkus lepat di sana bernilai RM 7.Orang Pattani yang buat.

OK we are ready to receive you.

Wassalam.

NGINAP SRENGENGE said...

salam olive oyl,

insyaallah akan sampai.
Jangan main dalam banjir.

wassalam.