Monday, June 15, 2009

ALAS ! KU JUMPAI MU

KU MENCARI MU,
KU JUMPAI MU.



Hari ni aku hilang idea.Tak tau apa nak tuleh.Aku cuba korek hati kot-kot apa2 idea yang ada.Rupanya tak ada juga.Kosong sekosongnya.Jadi aku cuba larikan jejariku dari segala kekosongan ini.Biar pi apa nak kejadinya.Ingat tak boleh membina sesuatu dari yang kosong.You can make nothing from nothing.Ish-ish puas aku pikiaq,tak mai juga masih kosong.Teringat kehebatan Allah.Dia boleh membuat dari yang tiada.Dengan kun fa ya kun,biasa jadi apa saja.Menjadikan dan meniadakan hanya di tanganNya.After all who are we ?

Aku masih melongo.Otak ku masih beku .Kosong,kosong,terus kosong.Tapi yang ajaibnya jejariku boleh terus menari-nari ke kiri ke kanan.Ke depan ke belakang.Tak dak sesuatu pun nak datang.Mengapa begini jadinya,bukankah dunia ini pun dah cukup luas.Macam-macamnya ada.Ratus-ratus.Ribu-ribu.dan banyak lagi hingga tak terkira.Tapi masih lihat , nampak kosong.Ada… tapi tiada.Itulah sebenarnya dunia.Kita lihat macam ada,tapi sebenarnya ia tiada.Dunia ni fana.Jadi ia tiada.Lihat dengan mata tak nampak.All beyond is nothing.Nothingness.Kosong sekosongnya.Dalam kosong pun ada kosong.Tiada,tiada,..kosong pun tiada.Bila kosong semestinya tiada.Ya Allah Ya Rabbi , hanya Kamu yang ada.Tiada permulaannya,tiada kesudahannya.Al-Awal wal-Akhir.

You are the greatest.
(boleh juga layari : banggolderdap.wordpress.com/)

2 comments:

Anonymous said...

Pak Cha,

Se antaro semua makhlok di dunia,manusia lah yang no.1.
Adanya kita buat selama-lamanya.Di matikam sekejap aje.

NGINAP SRENGENGE said...

Betul,kita akan hidup selama2nya,selepas mati.Itu yang takut tu.Takut persediaan kita hidup di akhirat tak cukup.Kita banyak lalai semasa di dunia.Dekat jam aku : TIME WAITS FOR NO MAN.

DEMI MASA MANUSIA DALAM KERUGIAN.

WASSALAM