Wednesday, June 3, 2009

MEMBIARKAN EKOR BERGELUMANG TAIK

HIRUK-PIKUK


Aku percaya suara tak hilang ke mana2.Aku pun tak minat nak tanya orang2 bijak sains .Aku tak percaya kat depa.Aku lebih percaya pada penjelasan agama.Kalau hilang apa perlu berzikir sepanjang hari.Boleh cakap apa saja.Itu semua pembaca blog aku paham.Bunyi pun sama.Jadi tersimpan di mana ? Di alam ni juga , itu aku yakin.Ada caranya yang lebih sopistikated.Bukan setakat cd atau cip.Manusia sukar nak memahaminya.Suara tv ,telepon dan wireless boleh kita tangkap dengan alatnya.Suara dari kubur para binatang boleh mendengarnya.Kita dengar bunyi yang pitchnya setaraf dengan pendengaran kita.Yang rendah tak dengar,yang tinggi pun begitu.Pendengar ( atau orang kata gegendang) ada tahap kekuatannya.Dia tak absorve semuanya.


Jadi alam ini hiruk-pikuklah.Bengang satu dunia.Berdesing,berdengung dan sebagainya.Hiruk-pikuk,hiruk-pikuk.Rioh-rendah-rioh-rendah.Aku meluat kalau di majlis kenduri ada lagu2 dipasang DJ.Tak dak manfaat langsung.Aku juga ada dijemput ke parlimen dan dun.Aku tak pi kerana di situ rioh-rendah.Rioh depa lebih hebat dari kokok ayam jantan., lebih hebat dari ayam betina nak bertelor……..lepas tu boleh nampak ekor di gelumangi oleh taik.


Biar sunyi-sepi.

2 comments:

Anonymous said...

no comment, tapi minta pak cha komen tentang blogger ni..

http://juarakennel.blogspot.com/

NGINAP SRENGENGE said...

salam,

thank you sebab sudi berinteraksi dengan saya.

doa dalam penuh kecintaan Allah.
wassalam.