Friday, December 12, 2008

INILAH PERKARA YANG TAK SYOK BAGI AKU

INI PERKARA TAK SYOK BAGI AKU


Piliharaya Permatang Pauh baru sangat selesai.Masih berasa terngiang-ngiang di cuping telinga aku.Ada rasa pedih,ada berasa meluat.Macam menggadaikan maruah.Hilang gentleman,hilang harga diri.Apabila semangat tu berapi2 macam2 yang tak terduga dapat dilihat.Dari bawah sampai keatas.Dari yang bodoh2 sampai yang cerdik2.Ada pernah belajar di menara gading.Bagi aku sebagai orang tua,berpolitik macam ni cukup koman sepana.Rasa keagamaan tak langsung terjelma.Masing2 nak jadi kalifah di bumi. Berebut2 macam budak2 bermain biji getah di zaman ku kecil dulu.Hilang taraf kedewasaan.Hilang taraf kemanusiaan.


Dulu taraf kalifah, Allah tawarkan kepada makhluk2 lain.Semua menolak untuk mentadbir dunia ini.Akhirnya manusia menerima tawaran ini.Oleh itu sampai hari ni manusia masing2 berebut2 nak jadi wakil.Nak jadi exco.Nak jadi menteri.Nak jadi perdana menteri.Dan nak jadi yang lain2nya.Biar punah-ranah berebut2 di mana saja diatas muka alam ini.Sanggup berpolitik wang,sanggup tonjol diri.,sanggup menipu,malah sanggup 'bunuh-membunuh', sanggup masuk bakul.Sanggup fitnah-memfitnah,malah sanggup membelakangkan agama.Yang semua itu akan mengheretkan mereka ke neraka….nauzubillah.


Dalam sesama parti pun berebut . Jelas ternampak dalam pemilihan ameno.Di gunakan sedaya-upaya menjatuh lawan.Hasrat menang tinggi melangit.Ada daya ‘if you cannot convince them,confused them’.Untuk menjadi khalifah rujuklah Al-quran.Are those who know , equal to those who know not ? Itu penjelasan Al-quran.


Nanti selepas 6 Januari,perang besar ini akan tercetus pula di Terangganukite.Kita boleh lihat sekali lagi dajjal-mendajjal berlaku di sebuah negeri bestari islam hadhari.Berkristal2 memancar di sekeliling kuala2nya.Bukankah di sana ada mesjid Kristal ? Bersama2lah kita tengok terangganukite,terangganukite,terangganukite.Taufan ini juga akan mengganas para haji yang baru kembali dari Mekah.Tengoklah sapakah yang dapat haji mabrur.Turut menggelumang dalam najis ialah seluruh rakyat Malaysia.Serangan ke atas ke bawah ke kiri ke kanan kedepan dan ke belakang.Awas Syaitan cukup pintar menggoda.Cukup cekap menabur minat ke jalan mungkar.Inilah perkara yang tak syok bagi aku.Aku syok apa yang Nabi s.a.w syok.

No comments: