Sunday, December 7, 2008

UJIAN DIRI

Cuma diri sendiri yang benar2 kenal peribadinya.Orang tak kenal sapa kita.Sebab sapa saja boleh jadi hipokrat.Kita tak terjamin diri sendiri.Bila2 jam boleh berubah.Aku pun tak jamin diri aku.Jadi kena pandai uji diri.
Ujian yang paling baik ialah melalui perjalanan.Perjalanan yang paling baik untuk menguji diri ialah perjalanan menunaikan haji.Sebab tu kalau lulus ujian,haji mabrur ialah hadiahnya.Nak tau kita baik atau tidak cubalah renungkan haji kita . Apa kita lakukan dalam laluan kita dulu.Cuba hisab kembali.Hisab kembali juga selepas kita balik dari haji. Kita sendiri yang tau kita.You cannot hide from yourself.Kena buat corrections.Teringat aku pada correct,correct,correct dalam kes lingan vtape.
We cannot see through pains.Kita tak boleh rasainya.Melihat dan merasa kekadang tak coincite.Apa yang kita lihat tak sama yang dirasai.Begitu juga we cannot see through distance.Rel keretapi yang lurus terlihat mencantum di jarak yang jauh.Jadi uji diri dan buat correction sendiri cukup penting.Penting sangat membuangkan jiwa hipokrat.Kalau tidak celakalah diri dan celaka itu akan mencelakakan orang lain pula.
Cubalah kita bungkuskan semua masaalah dan biarlah masaalah itu kita pohon Allah mencari jalan mudah untuk diselesaikan.Jangan kita cuba pandai2 menyelesaikan ikut kepandaian diri.Tanpa pertolongan Allah ia tak memberi penyelesaian.Bila Allah didik jiwa kita semua jadi beres.Kita tak akan membuat tak tentu hala.Kita tak menemui kerosakan tindakan.Tidak ada tindakan melulu.Kita terbimbing ke lorong yang selamat.
Jangan celakakan diri yang kelak akan mencelakakan orang lain.Rasuah ialah salah satu celaka yang akan mencelakakan orang lain.Politik wang ialah rasuah.Jadi politik wang ialah satu celaka yang akan mencelakakan seluruh negara.Bila celakalah negara,celakalah kita semua.
SELAMAT EIDIL ADHA.............labaikallahum malabaik

1 comment:

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!