Sunday, March 28, 2010

KU UPDATE RENUNGAN DULU2

KU UPDATE RENUNGAN YANG DULU2

Tinggal di kampong mendapat kesempatan berpikiaq banyak tentang masaalah orang Melayu luarbandar. 90% adalah terdiri dari penduduk miskin. Mereka kekurangan segala2nya . Di musim sekolah dibuka mereka memerlukan banyak wang . Bukan macam aku mengaji dulu , aku rasa cukup selesa masa aku bersekolah dulu . Tak payah pakai kasut,cuma yang ku perlu ialah sebuah 'laptop' dan sebatang kalam . La ni berbagaian yang perlu dibeli. Nasib mereka baik kalau hujan tak turun , bolehlah mereka pergi menuris getah . Kalau setakat sekilo masih lagi ditahap RM 3.50 , boleh mereka bernafas lega . Mereka terpaksa mengikat perut . Di musim raya korban mereka dah boleh menjamah daging , selepas ini ikan asin tergeliatlah perlu dibeli .

Akhir2 ni tak dak sapa yang nak bercakap bagi pihak orang2 miskin ni . Mereka seolah rakyat terbiar . Projek2 pun dicanang tapi apakan daya tangan tak sampai. Tenaga mereka lemah kerana makanan yang mereka makan tak berkhasiat . Ada saja penyakit yang rela hinggap di tubuh lesu itu .Jadi mereka tak boleh meningkatkan aktiviti mereka . Kekadang aku memohon Allah nak jadi jutawan yang banyak wang , supaya aku boleh bantu mereka sepenuhnya . Setakat menerima 25 ringgit wang kebajikan masyarakat sebulan apa mereka boleh buat . Mereka perlu di overhaul seluruh hidup mereka .

Aku pun kurang arif nak pikiaq yang bukan2 . Nak harap orang politik , depa pula sibok dengan politik masing2. Depa pun nak cari lagi banyak duit . Politik depa berupaya mencari kesalahan orang . Budaya berpolitik dah jadi kotor . Tiada ada batas halal dan haram . Jarang sekali mereka bercakap ini haram dan ini halal . Kalau pandai menipu , dia dianggap bijak. Yang ada asas agama sedikit sangat . ......nanti sedar2 kita sudah berada dihujung jalan .

1 comment:

Rozali said...

Assalamualaikum Ayahanda

mereka2 orang kampung wajib disedarkan supaya memilih pemimpin yg baik untuk mereka
sama ada untuk di dunia atau Akhirat

jangan takut untuk berubah
cuba pemimpin yg baru
sekiranya pemimpin yg sedia ada tidak mendatangkan faedah kpd kita

Wassalam