Thursday, March 4, 2010

MATI ITU PERMULAAN HIDUP


Dengan nama Allah,99 semuanya


KEPAHAMAN PASAI MATI : IA PERMULAAN JALANAN HIDUP


Qullul Nafsin Za Ikatul Maut.Setiap benda hidup pasti akan mati.Lari pi cerok mana pun,mati akan sampai.You cannot escape.Mati pula sebenarnya bukan mati.Tak habeh kat situ.Mati ialah permulaan perjalanan hidup yang panjang.Tak sapa boleh reject.Ikut hati biar matilah .Habeh kat situ.Tidak.You kena hidup lagi dan lagi.You kena bertarong lagi dan lagi.Not a second to rest.Hanya sanya boleh berehat bila sudah sampai ke surga.Di sana boleh relax.Kita jadi manusia mulia.


Sebelum sampai ke situ…no way.Just imagine bagaimana pula dalam neraka….nauzubillah.Not worth to tell the story.Everyone knows,while some make don’t know.


Semua kena berhadapan dengan mati.Hang raja kah,hang perdana menteri kah,hang apa saja kah,semua kena mati.Kita kena kenai apa itu mati.Tok nenek kita yang dah mati,tak pernah balik mai cerita kat kita.Yang ada dalam Alquran dan Al-hadis saja.Sebelum mati pun macam2 cerita bercelaru berhadapan dengan kita.Belum mati lagi.Sebelum mati pun dahsyat.Mati juga cukup dahsyat.
Mati ni cukup sakit.
Nak cabut duri dalam daging pun sakit.
Nak cabut gigi pun sakit.
Cabut kuku lagi sakit.
Yang paling sakit ialah bila tercabut nyawa.


Wallahuaklam.


8 comments:

sonata anak kancil said...

salam ayahanda....bila bekerja seolah2 seperti hidup 1000 tahun lagi...bila beribadah seolah2 esok kita akan mati!

kita tatau bila nama dipanggil untuk mati....bila sakit ingat nak mati! mati lah aku....tapi Allah masih memanjangkan lagi umur kita ni...semoga ayahanda & bonda sentiasa sihat walafiat....

manzlie said...

salam ayahanda...

kita di ingat kan supaya senantisa mengingati mati...bagi memebntuk kesedaran dalam diri serta keinsafan...insyalah

waslam

My Life said...

salam ayah..

semoga kita dalam redhanya

ijoismart said...

Salam ayahanda

Semoga kita mengambil ikhtibar dari segala peristiwa yang telah berlaku

shami2 said...

Salam ayahanda bonda...

Alhamdulillah kita masih dikurniakan kesihatan yg baik ..sehingga kini..

Mati...
Yang hidup pasti merasai mati..
Yang mati kekal ditman abadi
Tiada apa yg dapat menolong lagi
hanya 3 pekara ni
Anak yg soleh,
ilmu yg berguna dan
amal jariah ketika hayat...
Tapi cukupkah semua tadi...atau masih robek sana sini..
Jangan kita bersangka sangsi
kuatkan iman, amal ibadah dan istiqamah dengan kehidupan ini
Semoga kita semua sentiasa didalam rahmat, redha dan keampunan Allah hendaknya...

Rozali said...

Assalamualaikum Ayahanda

moga mati kita dlm iman

amin

kirim salam kat Bonda

Wassalam

S said...

salam,
ayah n mak,

hidup ini terlalu singkat, antara azan dan iqamah saja.

ina said...

Salam ayahanda,

Kematian itu matlamat hidupku. Mati itu jangan ditakuti tetapi dirindui. Agar kita semua dapat mati sebagai orang yang beriman...InsyaAllah.