Sunday, May 2, 2010

KEMATIAN KAMAL ATATURK


KEMATIAN KAMAL ATARTUK YANG MENYEKSAKAN


Denga nama Allah , 99 semuanya


Semua orang Islam kenai Kamal Atartuk.

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia.Antaranya ialah:

1. Didatangkan penyak kulit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang.Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk.
Allah itu Maha Besar, panasnya tak juga hilang! Pada 26 september 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas lalu dia sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau. Mayat ini diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turkimemandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya.

Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya(susah jenazahnya hendak masuk ke liang lahad). Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam muzium yang diberi nama EtnaGrafi di Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 ton. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar.

Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa “jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!”
Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Itulah kejinya kalau cuba nak tunjuk hebat.Baiklah kita memperhambakan diri pada Allah.Who are we after all ? Di Negara kita ada tak yang jenis ini ?.Bertaubatlah sebelum maut.
Kata ulamak : Setiap zaman ada juga jenis abu lahab,abu jahal.Ada juga firaunnya dan juga ada jenis ataturknya.Kecuali nabi , kerana Muhammad adalah nabi terakhir.
Allah saja yang Maha Ketahui sesapa dia dan sesapa kita.
Astagfirullah

4 comments:

sonata anak kancil said...

salam...ini azab dunia dah macam tu...azam hari akhir macamana gamaknya!

Azima said...

salam Ayahanda..

Memang patutpun pengkhianat agama menerima balasan mcm tu!!!

Menghalalkan yg haram dan mengharamkan yg halal...Nauzubillah...Semoga kita semua berada dlm limpahan dan rahmat Allah dan dijauhkan dari azab2Nya.AMIN

Salam sayang buat bonda dan adik2 rumah gemilang.

Wassalam

Idalara said...

salam
azab yg Allah Taala telah tunjukkan di dunia dengan terang dan nyata untuk jadi peringatan pada kita semua..

Atikah said...

Salam Ayahanda,

Terima kasih ayah dengan perkongsian ini juga satu peringatan buat umat manusia...