Saturday, May 8, 2010

ORANG MISKIN


ORANG MISKIN


Dengan nama Allah , 99 semuanya


Akhir2 ni tak dak sapa yang nak bercakap bagi pihak orang2 miskin ni . Mereka seolah rakyat terbiar . Projek2 pun dicanang tapi apakan daya tangan tak sampai. Tenaga mereka lemah kerana makanan yang mereka makan tak berkhasiat . Ada saja penyakit yang rela hinggap di tubuh lesu itu .Jadi mereka tak boleh meningkatkan aktiviti mereka . Kekadang aku memohon Allah nak jadi jutawan yang banyak wang , supaya aku boleh bantu mereka sepenuhnya . Setakat menerima 25 ringgit wang kebajikan masyarakat sebulan apa mereka boleh buat . Mereka perlu di overhaul seluruh hidup mereka .

Aku pun kurang arif nak pikiaq yang bukan2 . Nak harap orang politik , depa pula sibok dengan politik masing2. Depa pun nak cari lagi banyak duit . Politik depa berupaya mencari kesalahan orang . Budaya berpolitik dah jadi kotor . Tiada ada batas halal dan haram . Jarang sekali mereka bercakap ini haram dan ini halal . Kalau pandai menipu , dia dianggap bijak. Yang ada asas agama sedikit sangat . ......nanti sedar2 kita sudah berada dihujung jalan .


Salam dari srengenge

2 comments:

nadz said...

Salam Ayahanda,

Terlalu banyak kepincangan dalam kehidupan ini. semoganya kita dapat hidup dalam suasana aman damai. Insyaallah
w/salam

Azima said...

Salam Ayahanda..

Semoga ayah dan mak sihat2 jer..

Betul ayah,kesian kat nasib mereka ni..xder orang yg nak bela..terkadang terfikir sendirian..mana peruntukkan yg diberikan kpd mereka ini???siapa yg sapu???Wallahualam

Salam sayang buat mak dan adik2..