Sunday, June 8, 2008

MAKAN SAKAT UPAYA TARIK KAIN SELIMUT

Selagi perut lapar rakyat tak akan dok diam.Yang lain aku ingat takpa lagi.Depa tak perlu tukar pakaian sokmo.Sekali beli boleh beratus kali pakai.Losyen muka memadai dengan bedak sejuk saja.Nak menghilangkan gatal kurap boleh gosok dengan daun gelenggang , yang belambak tumbuh di segenap semak-samun.Sakit sikit2 boleh sabar,boleh guna ubatan tradisional.Doa dari ayat-ayat suci juga mustajab,cuma orang kita tak yakin.Tanggungjawab terhadap agama pun tak tunai,macammana bisikan ayat-ayat suci boleh bersekongkol dengan diri si penyakit.Badan kita kotor,bagaimana yang suci boleh berdamping.Pasai tu bila jampi tak jadi.Sasarannya kotor.Apa lagi,semuanya boleh cari alternatifnya.Kerajaan pun boleh cari,cari kerajaan alternatif kalau yang lama tu kurap,membazir,tak cekap.Mudah saja,macam orang dok tukar isteri atau tambah isteri ( macam kerajaan campuran).Cuma pastikan ia halal.Jangan tipu macam SPR dok buat.Bila ada unsur tipu,habis jadi haram.Elaun wakil2 rakyat pun jadi haram.Seharian guna duit haram.Sapa nak tanggung ? SPR nak tanggung ? Kita semua pasti mati.QULLUL NAFSIN ZA IKATUL MAUT.
Manusia bila lapar,berbagai kemungkinan boleh berlaku,dan kemungkinan itu ada saja di mana-mana.Dengan kos harga barang makan meningkat,rakyat kerdil tak mampu menyuap yang mahal,lebih2 lagi yang berkhasiat.Kesihatan mereka akan menurun.Keupayaan mereka bekerja meleset kerana tenaga hilang.Setakat gatal kurap boleh juga bergaru sambil membuat kerja.Setakat nak berak pun tak boleh kerana perut kosong,apa ke hei ni ? Masa tu berak pun tak dak dengungan kentutnya. Angin pun tak menjadi dalam perut kerana bahan bakarnya kurang. Kalau makan petai,bau petainya boleh terlucut keluar melalui lubang ajaib. Begitu juga kalai makan biji cempedak,lagi banyak gasnya.Terkemut2 lubang ajaib kontrol supaya kentut tak berhimpit2 nak cari lubang keluar. Kalau nak kemut2 pun tak boleh , habis terhembur keluar bersama2 lelendir yang masih sikit terlekat kat dinding usus perut.Ini bukan cerita kotor,ini benar.Hangpa semua pun pernah mengalamani sakit perut masa zaman mewah2 dulu.
Jadi kesimpulannya kerana aku tak mau panjangkan cerita ni.Kalau panjangkan lagi,lagi sasau aku dibuatnya.Nanti orang tuduh ku blogger sasau.Aku tak marah,panggilkan apa saja yang hangpa suka .Tapi yang aku marah,ni lah kesimpulannya, yang ku marah ialah bila rakyat cuma boleh makan sakat upaya tarik kain selimut.........dan rakyat masih boleh berkentut ,biarpun terkemut2.......semasa itu kentutnya tanpa bau dan tiada bunyinya lagi.......
What a fart.

1 comment:

mamat said...

Kentut tetap berbau, cuma bergantung pada kepekatannya......