Wednesday, April 28, 2010

DUKA DERITA CIKGU

LAGI CERITA CIKGU


Dengan nama Allah , 99 semuanya


Ku ke ka ku , ku ke ka ku
Taik penuh ekor ku


Cikgu dulu kurang berak,kerana gaji kecik.Kencing tu banyak,kerana air free dan bersih.Sebelum Jepun mai,12 ringgit sebulan gaji cikgu.Aku mula kerja elaun cuma 45 ringgit sebulan.Bila jadi gurubesar baru boleh berak banyak sikit.Gaji naik sikit.Guru2 rakyat dulu buat sekolah sendiri.Hebat sungguh depa.Cakap2 depa lah yang boleh memikat beribu2 telinga.La ni cakap pak menteri pun orang tak dengar.Malah membebet mulut saja.Dah hilang daulat.Cakap macam ketikusan saja.Allah mengangkat mertabat seseorang dari keikhlasan diri.La ni tak ikhlas kerana nawaitu nya fulus.


Orang masih luahkan bahawa cakap memang mudah.Talk is cheap.Kerana banyak talking,talking,talking, kerja tak jadi.We talk a lot.Not only at kedai kopi , in parliament but through the internet.A lot of chit-chat.Dalam salah satu cakap yang ku tertarik ialah cakap pak menteri Rais.Dia cakap orang melayu jangan jadi macam ayam dalam sangkar.Dia dulu juga cikgu macam aku.Guna air lioq .Lepas tu masok politik,guna lagi air lioq.Dia cakap kita macam ayam dalam sangkar.Ayam dulu bebas,ayam la ni stress.Tak bebas.Macam cikgu2 la ni.Banyak yang stress dengan kerja.Cikgu lani tak guna air lioq.Banyak kerja2 sampingan.Ko ke ka ku , ku ke ka ku , ayam jantan ni galak sikit.Ku ke ka ku.



4 comments:

YB said...

Salam ayahanda,

gaji dulu sikit sebab kerajaan ada sikit duit. Tapi kerajaan dulu mampu menaja budak masuk U dan cikgu yg nak masuk U.
Kerajaan la ni kaya tapi semua tak mampu.

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda YB,

Memang benar kata anaknda.Dulu ayah dapat biasiswa sejak primary school lagi.

Seolah2 tak bermakna dapat merdeka.
Wassalam.

Chik Att said...

Salam ayahanda ...

betul .... dulu (70an) air limenet 15 sen . Tu pun nak bleh minum time raya sebab.... dapat duit raya.

Dulu murid takut kat cikgu ... sekarang cikgu takut murid....
Aura dah tak ada .... peranan mendidik telah dirampas dengan pelbagai kaedah , program dan perancangan yang tah apa apa.....

Syiraz Asfahan said...

na'am..
lagu ni lah jadi dia bila semua benda nak dipolitikkan...

pendidikan bukan lg tarbiyah..
mcm2 dasar yang timbul atas kepentingan poitik masing2..

SESAK JADI CIKGU!